Saturday, November 16, 2019

HOUSTON, WE'VE GOT A PROBLEM

Universal je pre snimanja izuzetnog filma APOLLO 13 ovu priča obradio u jednom televizijskom filmu iz 1974. godine pod naslovom HOUSTON WE’VE GOT A PROBLEM. U ovom televizijskom filmu, autori se fokusiraju na zemaljsku posadu koja je rukovodila procesom re-entryja. Fokus je na njih, na stres koji su preživeli, na njihove surpuge i porodice koje su bile uz njih ali i trpele pritisak istorijskog događaja u kom su se zatekli.

Robert Culp igra glavnu ulogu i nema sumnje, film je sa njim u sigurnim rukama. On možda nikada nije postao filmska zvezda, ali nikada nije bilo sumnje da zna sve ono što i njegove kolege sa velikog ekrana znaju.

Nažalost, uprkos tome što je NASA dala ekipi pristup svojim postrojenjima, oni su napravili žestoko iskonstruisanu melodramu ekipe na zemlji koja je skoro pa neukusna po svojo banalnosti i senzacionalizmu. Zato ne treba da čudi što je sam Jim Lovell smatrao da film ne može tako da izgleda i da je trebalo izmisliti i misiju a ne eksploatisati postojeću.

Fotografija na autentičnim lokacijama je prilično solidna i atmosferična tako da je šteta što se scenarista Dick Nelson opredelio za ovakav pristup. Reditelj Lawrence Doheny je uradio korektan posao, ali to na kraju ipak nije pomoglo projektu koji je koncepcijski pogrešno postavljen.

No comments:

Post a Comment