Tuesday, March 5, 2019

IZ LJUBAVI

IZ LJUBAVI Nenada Mikovića je film sa poljskim uplivom kroz porodični bekgraund reditelja i diplomu koju je tamo stekao iako je rođen kod nas. Isto tako, film ima produkcioni segment iz Poljske i tamo se jednim delom dešava mada nema nekog velikog razloga za to.

Reč je o melodrami o ljubavnom trouglu, ali i o porodici, ali o tome kako stvari ne funkcionišu u Srbiji. Dakle, kao GAME OF THRONES, spada u onu grupu dela koja su “about a lot of things”. Međitim, film je toliko pretenciozan i banalan u isto vreme da se lako uklapa u čamotinju naše produkcije, s tim što je za naše standarde za nijansu slabije urađen.

U tehničkom pogledu, film je sve vreme za jednu gotovo neosetnu nijansu ispod nivoa na koji smo navikli što svakako ne ohrabruje. Jedan od razloga za to je sam Miković koji sve koncipira tako da su dijaloške scene skoro beskrajne i date iz jedne dominantne pozicije kamere. Dakle, pomoći montaže gotovo da nema. Nema milosti, nema spasa.

Zanimljivo je da je film slikao unuk Sobocinskog, i sin prerano preminulog Piotra i nažalost u ovoj fotografiji nisam zapazio zaista ništa naročito a što bih očekivao i od čuvene poljske snimateljske loze i od čuvene poljske snimateljske škole.

Glumačku podelu čine naši ugledni profesionalci, Igor Đorđević, Sonja Kolačarić, Hana Selimović, Boris Komnenić itd. Nažalost, oni ne uspevaju da pomognu ovom konfuznom i ispraznom materijalu, koji na dno vuče pretenciozan rediteljski postupak Nenada Mikovića koji je toliko samouveren da ne uspeva da pomogne svom materijalu.

No comments:

Post a Comment