Monday, December 31, 2018

THE WITNESS

Makedonski reditelj školovan u Poljskoj Mitko Panov, snimio je jedan od onih loših filmova koji se sticajem okolnosti bave i našim istorijskim brodolomom i onda nekako dođe do toga da ih zapazimo. Svojevremeno nagrađen u Kanu za kratki film, ovaj đak čuvene filmske škole u Lođu, snimio je film koji je elementarno tehnički ispravan, za okolnosti produkcije u kojoj bitne uloge igraju ozbiljni glumci Bruno Ganz i Marthe Keller, i za delo nastalo od evropskog javnog novca. Međutim, isto tako činjenica da je švajcarski filmski fond finansirao ovaj film eklatantno pokazuje da se tamo finansiraju i totalne budalaštine. U redu, to smo naravno znali i pre jer na svojoj koži vidimo šta oni finansiraju od naših filmova. Međutim, ovo je ipak "tamošnji" film i evidentno je kako tamo očigledno neam čak ni onog filtera kroz koji "naši" moraju da prođu.

THE WITNESS (vrlo originalan naslov) je priča o haškom istražitelju koji odlazi u Bosnu da bi pronašao svedoka koji bi pomogao presuđivanje jednom zlikovcu. Zlikovac deluje kao da je Srbin i zločini koji se opisuju liče na ono za šta su optuživani Srbi ali zapravo po nekim oznakama na objektima gde haški istražitelj ide da traži svedoka, ispada da je zločinac Hrvat. Doduše, čini se da je Mitko želeo da napravi film o nečemu što nije direktno etničko okrivljivanje, pa je onda zapravo negde i nevažno koje je nacije zločinac, odnosno priča je o potrazi za "časnim" svedokom, ali opet ovo su skori događaji sa političkim posledicama i suludo je da se stvar ostavi tako "otvorenom".

Bakur Bakuradze je tematizovao sličnu "denacionalizovanu" i "ljudsku priču" u svom GENERALu ali to je bio dosledan i jasan slow cinema. Pored istorijske dezorijentacije koja maltene dovodi do toga da čovek prosto poželi jedan običan antisrpski film jer u njemu bar znamo o čemu se radi, Mitko donosi i žanrovsku dezorijentaciju jer je ovo malo road movie a malo i akcioni triler, naravno u oba aspekta prilično nemušt. Međutim, ovaj film je mogao biti minjon za ljubitelje "lošeg filma" (u koje ne spadam) da ne traje mučnih 113 minuta koji su nepodnošljivi čak i za iskusne forenzičare.

No comments:

Post a Comment