Monday, December 31, 2018

IMMIGRATION GAME

IMMIGRATION GAME Krystofa Zlatnika je antiutopijska priča smeštena u blisku budućnost gde su migracije u Nemačku rešene kroz postojanje reality emisije u kojoj narod ima pravo da lovi migrante i onda oni koje prežive dobijaju dokumenta.

Zlatnikov film je niskobudžetni akcijaš što je atipično za nemačku kinematografiju, ne zbog toga što su tamo svi filmovi skupi već zato što većina ima neku podršku neke državne institucije i izlaze unutar sistema. Po onome što sam našao, IMMIGRANT GAME deluje kao nešto što je urađeno potpuno off the grid.

U tom smislu, Zlatnikov film deluje ideološki ekstremno iako ne promoviše nikakav ideološki ekstremizam, naročito ne nešto AfDovog tipa, ali svakako daje jednu uznemirujuću exploitation dimenziju popularnoj temi aktuelnog evropskog filma. No, uprkos tome što mi se čini da je Zlatnikova ambicija da se pokaže pre kao vešti lokalni žanrovski talenat nego kao neki veliki provokator, politička dimenzija je opipljiva.

Uprkos tome što u pojedinim detaljima IMMIGRATION GAME deluje lo-fi, ovo je dosta obećavajući low budget showcase. Svakako da me zanima šta će Zlatnik sledeće snimiti, iako mi se ne čini da je ovaj film per se na kraju dovoljno odjeknuo da bi ga pretvorio u neko rodriguezovsku figuru.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment