Friday, October 2, 2015

SPOOKS: THE GREATER GOOD

Pogledao sam SPOOKS: THE GREATER GOOD Bharata Nallurija, film nastao iz BBC serije koja je uspešno išla skoro punu deceniju, proizvela jedan spin-off i može se računati kao uspešan britanski odgovor na 24. SPOOKS je bio serija koje je odgovorila na špijunsko-teroristički izazov ubrzo posle 24 unoseći dozu britanske uzdržanosti i policijskog procedurala. Nisam gledao sve sezone i epizode ali ću pokušati jer mi je serija zanimljiva. Iako ne mogu reći da je brains SPOOKSa bitno veći od 24kinog, ili da je uspeo da zameni njeni brawn, ova serija ipak ima svoje mesto, između ostalog i korz mešavinu meta-arca i case of the week strukture,

Film THE GREATER GOOD izlazi u sezoni kada je zavladao spy movie fatigue i kada mu je kao žrtva pao mnogo bolji i ambiciozniji film poput THE MAN FROM UNCLE. U okolnostima kada je godina iznedrila KINGSMAN, UNCLE, pa i nesrećno ROGUE NATION a čeka se SPECTRE, THE GREATER GOOD nije imao šta da traži. Ipak, posle pogledanog filma, teško je reći da je ovo bio sasvim nepotreban naslov.

Naime, THE GREATER GOOD ni po budžetu ni po drugim mogućnostima, kao što je recimo glumačka podela, nije skupi blokbaster. Niz faktora čini da ovaj film ostane “manji” a opet žanrovski sasvim sigurno utemeljen na teritoriji repertoarske špijunske priče. Nažalost, film bi imao koristi od harizmatičnijih glumaca, Kit Harrington pre svih nije dorastao ovom zadatku uprkos velikoj slavi koju mu je doneo GAME OF THRONES. Kit ni u pogledu šarma niti fizičke snage ne odgovara liku špijunu-usamljeniku-avanturisti koji dolazi u kožnjaku i kao rogue spasava britansku agenciju. Peter Firth je kudikamo prihvatljiviji u mentorskoj ulozi, mada su zapravo epizodisti Jennifer Ehle i Tim McInnerhy kao epizodisti pravi ljudi na pravom mestu sa adekvatnim “formatom” u odnosu na ulogu.

Zaplet je jednostavan i efektan. Izlaže se brzo kao da gledamo epizodu televizijske serije i za gledanje filma NIJE POTREBNO PREDZANJE GLEDANJE SERIJE, štaviše mislim da će ak fanovi serije biti manje zadovoljni od onih koji to nisu.

Bharat Nalluri, reditelj koji je rediteljski lansirao i okončao SPOOKSe, vrlo sigurno i sa skromnim budžetom uspeva da izrežira sve što treba, i THE GREATER GOOD mi je bio zanimljiv baš kao recept kako film iz “manje kinematografije” može da pokuša da se formuliše kao high concpet špijunski blokbaster. U tom pogledu, iako je film namenjen najširem internacionalnom tržištu, uostalom dolazi iz zemlje koja je iznedrila Bonda i dala know how za mnoge klasike špijunskog podžanra, smatram da je mnogo poučniji autorima koji dolaze iz još manjih kinematografija

Samo zbog uverenosti da su Britanci mogli izabrati dva bolja leada, filmu dajem manju ocenu nego što bi dobio da je nemački, ruski, španski, francuski ili srpski. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment