Monday, January 31, 2022

THE KID

Vincent D'Onofrio snimio je vestern THE KID u jednom veoma zanimljivom dramskom konceptu gde je uzeo istorijske ličnosti Billy the Kida i Pata Garretta i obradio ih u jednoj potpuno novoj priči, kakvu do sada nismo videli u brojnim ekranizacijama njihovog sukoba i konačnog obračuna. Billy kod igra Dane DeHaan i Pat kog igra Ethan Hawke postavljeni su kao dva različita uzora i oslonca dečaku koji je ubio oca zlostavljača, sjajno ga igra Jake Schur, i pobegao sa sestrom, koju takođe odlično igra rediteljeva kćer Leila George, naročito kada ih sustigne njegov ludi stric i otme njegovu zaštitnicu.

D'Onofrio dakle uvodi jednu novu priču u kanon o Patu i Billyju, a u pogledu žanra njegov vestern kombinuje istoričnost mračnijih prikaza Divljeg Zapada, sa melodramom modernijeg senzibiliteta i duhom avanture koji preuzima iz klasičnog. Dakle, ovde imamo kombinaciju revizionističkog i klasičnog vesterna u kom je osnovni balans teško postići kako bi stvari ostale uverljive.

U tom pogledu D'Onofrio se odlično snašao, pre svega uspevši da put centralnog junaka, dečaka koji želi da pobegne i spasi svoju sestru, učini uverljivim.

Dane DeHaan je sjajan kao Billy jer donosi ono što jeste njegova specifična harizma, taj neki "zli brat Lea DiCapria" koji ima boyish charm i mahom igra negativce, i ovde je naizmenično heroj, žrtva i lenji oportunista. Ethan Hawke pak igra Garretta kao jednu konzervativnu figuru koja shvata da je Billy postao proto-celebrity i brine se da bi to moglo da se ispostavi kao nešto veoma štetno na duže staze.

Film je snimio Michael J. Lloyd, obiluje zanimljivim pokretima kamere ali bez odlaska u ono što sada ova DP radi u blokbasterima, i uprkos tome što u nekoliko digresivnih deonica film deluje kao da ne zna kuda je krenuo, na kraju je ovo ipak jedan old school B-ugođaj koji me je veoma prijatno iznenadio. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment