Saturday, April 25, 2020

GENERALISIMO, LA VIDA DE FRANCO EN COLOR

Luis Carrizo napravio je dokumentarni film o generalisimusu Francu sastavljajući samo kolor arhivske materijale, uz ponešto crno-belih snimaka mahom iz igranih filmova tog vremena i ponešto žurnala i iz toga sastavio jednoipočasovni dokumentarac GENERALISIMO, LA VIDA DE FRANCO EN COLOR.

Materijali su posloženi po redu, a ispod ide naracija, tamo gde nema Francovog govora naravno i ona prati njegovu životnu biografiju povremeno se naravno vezujući za ono što vidimo na slici, za ono što nudi materijal kao značajno.

Naizgled, reč je o dokumentarističkom postupku koji je rutinski ali Carrizo uspeva da kroz ove materijale koji su u rasponu od oficijelne propagande de home movieja prikaže život jednog opasnog čoveka, sa zanimljivim životnim putem, od dana uspona do dana pada koji je doduše pre svega imao veze sa njegovom okopnelom životnom snagom.

GENERALISIMO, LA VIDA DE FRANCO EN COLOR je stoga nezaobilazna stvar za gledanje već zbog samog materijala, međutim, i naracija koja ga prati je jako solidna, i nudi jedan sasvim korektan sažetak njegove biografije.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment