Sunday, February 16, 2020

VFW

VFW Joe Begosa je film koji je se nadovezuje na trenutno aktuelni neo-Grindhouse stil kojim se bavi kuća Dallasa Sonniera Cinestate sa svojim podetiketama Fangoria i Rebeller. 

Begos je snimio film sa pitoresknom ekipom glumaca koju predvodi Stephen Lang a ansambl još čine i legende Fred Williamson, David Patrick Kelly i George Wendt. 

Film se dešava u nekoj blago arhaiziranoj sadašnjosti iz carpenterovsko-italo asortimana gde ulicama vladaju ljudi navučeni na novu drugu Hype. osobe potpuno skrhane psihe koje su spremne na sve kako bi se dokopale svoje doze.

Kada jedna devojka bliska hyperskoj bandi otme tovar droge i sakrije se u bircuzu koji drži grupa veterana Vijetnamskog rata, oni se sukobljavaju sa grupom podivljalih, hypera i tu sledi jedna klasična, nasilna siege situacija.

Begosov film uspeva da rekonstruiše fajkturu 80s filmova, svesno se poigrava njom, i to sve prepliće sa glumcima veteranima koji su prošli svoj Grindhouse staž. I to je sve moglo biti bitno lošije nego što jeste. Nažalost, bilo bi bolje da je sama konfrontacija sa podivljalim džanikijima zanimljivija ali nije.

I to negde takođe podseća na te 80s filmove, naročito na one exploitatione kakve su snimali italijanski reditelji sa Fredom Williamsonom gde ti nije jasno kako film nije ispao bolji. Ali prosto nije. Tako da eto, uspeo je na neki način da očuva i taj efekat prevarenog očekivanja.

Baš zato ni VFW ne uspeva da se izdvoji kao nešto naročito vredno pažnje, kao što i većina takvih izvornih filmova nije. 

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment