Thursday, February 27, 2020

FIRST LOVE

FIRST LOVE Takashija Miikea mi deluje kao nešto najbolje što je snimio poslednjih godina, mada ako imamo u vidu da mu je ovo 103. film, a ja ne pratim šta radi barem poslednjih desetak, rekao bih da možda baš i nisam merodavan.

Miike je uvek išao po ivici prihvatljivosti, ne zbog šokantnosti stvari koje je snimao već zbog fassbinderovskog principa da snima ono što ga interesuje čak i kada to čini samo par scena u filmu, a sve ostalo je samo popunjavanje forme.

Onda je u jednom trenutku novostečena slava na Zapadu počela da mejnstrimizuje Miikera i njegovi filmovi su nažalost počeli da potpadaju u neke relativno generic repertoarske formate, bilo da su to osrednji J-horori, tanki krimići, neubedljivi pokušaji festivalskog mejnstrima i sl.

U tom periodu sam počeo da pomalo gubim strpljenje za njega, iako svoje divljenje prema njegovim ranim radovima nisam revidirao.

FIRST LOVE ipak deluje kao film za koji smatram da bi bila velika greška da ga nisam pogledao.

Naime, reč je o Miikeovom filmu koji ga poprilično konzistentno zanima. Reč je o jakuza filmu ali pravljenom i sa aspitacijama prema zapadnom tržištu, tako da ovde imamo Miikea u punoj koncentraciji, sa ozbiljnom fotografijom, stabilnim pripovedanjem čak i prilično dobreom akcijom. Sve to naravno podvučeno njegovim crnim humorom.

Uprkos tome što su Korejanci u ranim Miikeovim filmovima obično nosili ulogu nestabilnih karaktera koji stvaraju probleme i remete japanski ekvilibrijum jakuza, ovde bih rekao da je uzeo sebi nešto stabilnosti izraza kakav krasi južnokorejske trilere.

FIRST LOVE nije film zbog kog bi Miike u ono vreme stekao kultni status, mada je meni umnogome draži od njegovih rimejkova Kinjija Fukasakua (kom pravi zanimljiv omaž u jednom dijalogu o Takakura Kenu) , ali jeste film koji itekako dobacuje do njegove reputacije starog žanrovskog provokatora.

Stpga, konačno imamo priliku da na FESTu koji je Miikea ignorisao u najboljoj fazi, vidimo njegov film koji je zapravo vredan pažnje.

Nisam siguran da li je FIRST LOVE gateway drug za nekakvo jače interesovanje potencijalnih gledalaca za Miikea ali svakako jeste dovoljno dobar da za njegov rad ponovo zainteresuje stare. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment