Sunday, September 20, 2015

VACATION

Pogledao sam VACATION Johna Francisa Daleya i Jonathana M. Goldsteina, reboot ili šta već originala sa Chevy Chaseom. Chevy Chasea u ovom filmu nasleđuje Ed Helms, što u samom rezultatu filma nije toliko loše, premda je meni Helms kao career prospect manje potentan od recimo Jasona Sudeikisa, kad smo već kod komičara tog tipa. Kako god bilo Ed Helms i Christina Applegate rade posao sasvim na nivou, iako Helms sasvim sigurno nije Chevy Chase naših dana.

Ovo je komedija u kojoj je koncept u prvom planu a zadatak glumaca je da obave svoje zadatke, i oni to rade.

Humor je prljav, vulgaran, u mnogim situacijama priglup, ALI uglavnom funkcioniše. Jedini sloj humora koji ponegde uspeva da zasmeje ali definitivno remeti utisak jeste sam RV koji junaci iznajmljuju za svoje putovanje. RV i humor vezan za vozilo je segment apsurdnog humora koji je praktično tatijevski i do sada nije bio prisutan u opusu Daleya i Goldsteina kada su ih režirali drugi reditelji što znači da su možda reditelja uspevali da eliminišu tu vrstu viškova prema kojoj su oni sami bili popustljivi.

Iz vrlo ekonomičnih 99 minuta trajanja, stvari su se moglo možda izbacivati zbog stila humora (par apsurdnih deonica) ali viškova generalno ima vrlo malo, a meni je film - mada to je individualno - u principu bio prilično smešan i osvežavajući, čak i onda kada je pribegavao gross out taktici koju je nekako uspevao da nadgradi dodatnim slojem humora.

Porodična hemija je bazirana na konfliktima koje su fabrikovali pisci. Dok character arcovi među klincima deluju mehanički, Helms i Applegate uspevaju da naprave ubedljiviji odnos, no imajući u vidu žanrovske zahteve i jasan repertoarski profil filma, sve to funkcioniše.

Chris Hemsworth se fino zeza sa svojim imidžom, i to je jedna od uspelijih cameo dekonstrukcija, slična onoj koju je napravio Chris Pine u HORRIBLE BOSSES 2 samo još samokritičnija. 

Ukupno uzev, Daley i Goldstein su napravili dobar posao. Ne znam u kom smislu je ovo moglo biti showcase za pisanje SPIDER-MANa ali eto, posrećilo im se.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment