Thursday, September 10, 2015

CHAIN OF COMMAND

Pogledao sam CHAIN OF COMMAND Kevina Carrawaya, otužni DTV film u kome su nažalost zarobljeni Michael Jai White i Steve Austin. Teško j objasniti kako White i Austin sebi dozvoljavaju da učestvuju u ovakvim produkcijama osim time da im se ne nudi bolje. Ovaj film je toliko jeftin da je to neukusno čak i za DTV standarde, a Carraway sasvim sigurno nije veliki genije mikrobudžeta. Ako imamo u vidu da je film sniman u Americi, gde države daju tax incentives, ne bi me čudilo da je povod za nastanak filma upravo neka vrsta mahinacije tog tipa. Sam scenario je rutinska revenge storija, kakvu smo videli nekoliko stotina puta i možemo da vidimo još toliko. Međutim, realizacija je prilično slaba, fotografija je skandalozna, naročito ako imamo u vidu da bolji mobilni telefoni raspolažu kakvom takvom optikom a o fotoaparatima da ne govorimo. Jedino što je u filmu polukorektno su tuče, pre svega zato što je Michael Jai White i dalje fizički jako obdaren, iako se prilično ugojio, no dovoljno je okretan i uopšte spretan da šutne i poskoči kad treba,

Jedan od velikih problema savremenog akcionog filma jeste nestanak špageti-industrije akcijaša. Uprkos tome što je veći deo špageti produkata u domenu ratnog filma ili krimića sa američkim glumcima bio slab, tu i tamo pojavljivali su se ozbiljni filmovi. Lako bih mogao da zamislim Michael Jai Whitea kako polazi putem Freda Williamsona i kreće da radi u Italiji. Nažalost, očigledno je da sa otvaranjem DTV tržišta više nema interesa za takve produkcije, sve na neki način ostaje in-house u Americi, pa su tako i neo-blaxploitation zvezde kao Michael Jai White prinuđene da se vuku po ovim projektima koji nisu ni za šta.

Dok je u početku, delom zbog solidnog kvaliteta nekih filmova, delovalo da je White samo na usputnoj stanici DTVa, sada izgleda da je po kvalitetu produkcija u kojima igra pao na samo dno, daleko ispod veterana iz ovog miljea. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment