Saturday, September 12, 2015

ČUDNA ŠUMA

Pogledao sam ČUDNU ŠUMU Szabolcsa Tolnaija, novosadskog đaka mađarskog porekla koji slično pozorišnim autorima tog etniciteta svoj opus vezuje za mađarski jezik pa samim tim i za mađarski kulturni krug. u svom drugom filmu ČUDNA ŠUMA, Tolnai pokazuje nešto konkretnije vladanje filmskom naracijom nego u PEŠČANIKU koji je snimio po Kišovoj prozi i proizveo kriptičnu slikovnicu iz njegovog opusa. Ovog puta, Tolnai režira po prozi Judite Šalgo, najviše po mnjenog priči MINOTAUR i film na kraju krajeva ipak ima razumljivu fabulu. Ono što mu međutim opet izmiče jeste pripovedačka konzistentnost. Pojedini motivi i situacije koje uvodi u film deluju kao da su došle iz nekog drugog dela i takva mešavina nespojivih detalja nažalost ne rezultira jasnim umetničkim izrazom.

Ono što se na sve to nadovezuje kao dodatni problem jeste činjenica da je Tolnai zapravo vrlo vešt reditelj i pojedinačne scene u ovom filmu ne samo da dobro funkcionišu već odišu vrlo energičnom egzekucijom. U spoju sa nepotrošenim a talentovanim mađarskim glumcima, Tolnai postiže odlične rezultate i prava je šteta što film kao celina ne uspeva da kapitalizuje tu seriju “malih pobeda”.

Tolnai spada među malobrojne srpske art house reditelje koji ne samo da “umeju” da režiraju već lako možemo nabrojati nekoliko naših arty filmova koji bi sasvim sigurno bili bolji, da ne kažem da bi postali “dobri” filmovi da ih je on režirao.

Otud, ČUDNA ŠUMA ne bi bila toliko problematična zbog svoje nekonzistentnosti da je to prvi Tolnaijev film, gde bi se na račun debija i rediteljeve želje da pokaže što više štošta moglo otpisati. Međutim, ovo je njemu drugi film i iskreno se nadam da će u tećem naći načina da bolje fokusira svoj nesumnjivi dar. 

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment