Wednesday, September 2, 2015

ADDICTED TO FRESNO

Pogledao sam ADDICTED TO FRESNO Jamie Babbit. Iako ne mogu reći da fan njenih lezbo angažovanih filmova jer mi u pogledu značenja uvek igraju na istu kartu a to je da su svi na neki način gej, čime remeti integritet same priče i filmove mejnstrim kvaliteta gura na marginu queer produkcije. U slučaju ADDCITED TO FRESNO srećom, imamo lik lezbijke i to je manje-više to što se tiče Babbiticinih LGBT intervencija. Stoga, ni film ne skreće u zatvoreni krug queer filma već može da se “otvori” i komunicira bez opterećenja tom vrstom agende.

Jamie Babbit s druge strane, u poslednje vreme dosta radi na televiziji a kako ni pre nije bila rediteljski genije, sada je taj TV utisak još evidentniji. Međutim, materijal koji nudi ova indie komedija je vrlo duhovit tako da mu rediteljska svedenost u pogledu kadriranja i inscenacije ne smeta previše.

Judy Greer i Natasha Lyonne su sjajne u glavnim ulogama, a Aubrey Plaza i niz solidnih komičara zaokružuju ovu dobru podelu koja je bila raspoložena za nadigravanje. Ako imamo u vidu indie korene filma, onda se povremene rediteljske nepreciznosti mogu oprostiti, ali je šteta što film nije barem za stepen ozbiljnije postavljen u pogledu režije jer bi mogao bitni kultni.

Ovako ADDICTED TO FRESNO ostaje jako duhovita indie komedija koja se nije u potpunosti ostvarila kao film per se. Međutim, imajući sve okolnosti u vidu i scenu sa koje dolazi, treba ga kudikamo i blaže oceniti. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment