Tuesday, August 21, 2018

HEVI REISSU

Juuso Laatio i Jukka Vidgren režirali su HEVI REISSU, finsku rokenrol komediju koja je izašla u prvom kvartalu ove godine i smatram da zaslužuje određeni nivo internacionalne pažnje. Metalci su oduvek bili zanimljiv osnov za komediju sa svojom ikonografijom i odanošću muzici koju vole a nordijski predstavnici žanra, i u muzici i u filmu otišli su daleko u tom pravcu. Otud ne čudi da su Finci snimili film u kome kada junaci koji su slični onima iz WAYNE'S WORLDa konačno zapevaju svoju pesmu to svakako neće biti Queen već postapocalyptic-symphonic-goatgrinding-doom-štaveć.

Film govori o malom seoskom metal bendu koji dobija priliku da nastupi na velikom norveškom festivalu. Kako se vesti o tom nastupu šire tako članovi benda koji su dotle bili nipodaštavani počinju da stiču poštovanje meštana i male beneficije. Međutim, kako se nastup približava, ispostavlja se da je taj nastup bio samo pevačevo trčanje pred rudu i da nikakav poziv nije stigao.

Laatio i Vidgren u vizuelnom smislu imaju rudimentaran izraz a stil glume i komedije je konvencionalan, bez nekih ukrasa moderne komedije, naročito ne one "koja nije smešna". Međutim, unutar svega toga oni uspevaju da nađu dosta elemenata koji uspevaju da komuniciraju sa publikom izvan Finske. Ljubiteljima metala će mnoge reference biti i zanimljivije nego onima koji su usputno upoznati sa temom ali na svu sreću komedija je univerzalna i neće stariti kako se bude gubilo sećanje na ono što se pominje.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment