Saturday, May 26, 2018

STEPHANIE

Ne znam šta rade štetočinama iz ranih dvehiljaditih u Blumhouseu kad je posle Shymalana i Akiva Goldsman uspeo da snimi dobar film. STEPHANIE je svedena priča o napetoj situaciji u svetu u kome se dešava neki apokaliptični događaj i devojčici koja živi sama u porodičnoj kući iz razloga koji su nejasni ali zlokobni.

U jednom trenutku vraćaju se roditelji, sa odlukom da reše stvari…

STEPHANIE je jednostavan i zanimljiv horor koji ne nudi ništa revolucionarno ali nam okriva Goldsmana u low key okolnostima u kojima go do sada nismo videli i predstavlja ga kao pedatnog reditelja koji može da postigne dosta toga sa malo elemenata.

STEPHANIE je film koji je već neko vreme bio u festivalskom opticaju ali je izašao sada, u verovatno najgore vreme po sebe jer se sada nalazi u senci A QUIET PLACEa koji je ipak znatno nadmoćnije delo. Međutim, STEPHANIE je film koji ima integritet. Ima odlične role, od deteta u glavnoj uloci do Franka Grilla u ulozi oca koji dobija priliku da se ispolji melodramski u osetljivim scenama koje su vrlo lako mogle iskluznuti u nešto negledljivo ali nisu.

Scenaristi filma su potpisali vrlo simpatičan SiREN i na neki način postepeno grade svoju holivudsku karijeru krećući se polako od DTVa i do bioskopa. STEPHANIE je rad sličan debitantskom filmu Braće Duffer, vremenom će uspeti da se istakne. Doduše, Goldsman teško da u kraijeri može raditi nešto poznatije od onoga što je uradio ali će možda nekada uraditi i nešto dobro.

U svakom slučaju, do sada najbolji rad Akive Goldsmana, a to je koscenaristički doprinos filmu I AM LEGEND ima dosta sličnosti baš sa STEPHANIE. Pa možda baš u tom konceptu usamljenog junaka u apokaliptičnim okolnostima treba tražiti materijal koji mu odgovara?

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment