Saturday, May 13, 2017

FIST FIGHT

Pogledao sam FIST FIGHT Ritchija Keena, i u filmu sam izuzetno uživao iako mislim da je mogao biti bitno bolji. Naime, Keen je kao reditelj došao raspoložen za nadigravanje, i film je relizovao sa puno smisla humor, sa puno energije i visokom ambicijom. Scenario je baziran na high conceptu i sam po sebi je nudio dosta prostora, i pružio je dosta u pogledu situacija i pojedinih situacija ali ukupno uzev, možemo reći da scenario ima određene viškove, uprkos velo ekoniomičnom trajanju filma i vrlo intenzivnom tempu koji nabija Keen.

Otud FIST FIGHT paradoksalno ima par likova bez kojih je mogao da probđe ali koji se nisu mogli izbaciti jer jednog od njih igra Tracy Morgan, kao što je i trenutak kada junak doživi "transformaciju" u jednoj sceni prenaglašem ali u svim ostalim dosta dobar.

Charlie Day je zvezda sitkoma IT'S ALWAYS SUNNY IN PHILADELPHIA i do sada se pokazao kao odličan sidekick baš u New Line komedijama, a ovo mu je prva glavna uloga. New Line je poslednjih godina kroz HORRIBLE BOSSES ili WE'RE THE MILLERS izgradio svoju školu R-rated komedije a Day je bio bitan činilac svega toga. Ovde pokazuje da ima štofa za glavnu ulogu ali dobro je što je tu Ice Cube da svemu tome dodatnu težinu.

U podeli su još razni glumci s tim što je Christina Hendricks nedovoljno iskorišćena, i mogla je imati nešto veći protagonizam.

Ovakve košmarne prikaze života u školi smo već viđali, recimo u britanskoj seriji BAD EDUCATION, a ovakav zaplet u raznim filmovima recimo davnih dana kod Phil Joanoua. Međutim, u rediteljskom pogledu ovoj komediji se ne može prebaciti "lenjost". Keenov film kipti od energije a završni odnosno naslovni fist fight između Daya i Cubea je tonalno briljantan spoj nasilja i komedije i jedna od najboljih tuča privoljenih na ekran ove godine i klasičan primer rediteljske bravure. Uprkos tome što je proveo vreme režirajući mahom vizuelno nezahtevne sadržaje Keen je zaista pokazao ozbiljnu klasu u ovom filmu i nadam se da će ostati da radi na velikom ekranu.

FIST FIGHT je energična i prijatna komedija, a mogla je u pojedinim aspektima da bude još bolja.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment