Thursday, October 17, 2019

LITTLE MONSTERS

LITTLE MONSTERS Abea Forsythea je dobio mnogo manji hype nego što je zaslužio. Kad god pomislimo da je zombi komedija krenula put zaslužene mirovine, da se ofucala i da je sva supstanca potrošena, pojavi se film kao što je Forsytheov biser i vrati joj svu vitalnost.

LITTLE MONSTERS polazi od high concepta koji na izvesni način parodira Benignijev LA VITA E BELLA i prikazuje zgubidana koji polazi na izlet sa vrtićkom grupom svog sestrića ne bi li pomogao u brizi o deci i nabacivao se vaspitačici. Međutim, kada krene zombi akcident i zaraza se raširi po zabavnom parku koji posećuju deca, vaspitačica odlučuje da petogodišnjacima sve prikaže kao jednu veliku igru i da pošto-poto sačuva red i njihov dečji pogled na svet.

Film je izuzetno duhovit, i u pogledu vizuelnih gegova ali i verbalnog humora. Abe Forsythe udara iz svih mogućih oružja, a Alexander England, Lupita Nyong’o i Josh Gad su odlični prenosioci tih ideja. Svako od njih je napravio upečatljivu rolu. Naročito je zanimljivo da je Lupita ove godine overila dve izuzetne horor priče sa snažnim smislom za humor. Kao i u USu ona je ratnica iako to nije uobičajena uloga za ženu u ovakvoj dinamici kada ima muškaraca među protagonistima, i ona se dobro nosi sa svim zadacima.

Alexander England se nameće kao harizmatičan, goofy macho protagonista. Ima u sebi nešto poor man’s Chrisa Hemswortha i to može biti samo kompliment. Voleo bih da ga više gledam u glavnim ulogama jer ima nešto autentično kao potencijalni komični akcioni heroj.

Kasting klinaca je briljantan. Okupljena su simpatična deca koja su odlično stavljena u funkciju i uspevaju da adekvatno sparinguju sa starijim junacima i učestvuju dobro u zezanju. Film naravno nije namenjen deci ali je u mnogome oslonjen na njih i njihov komičarski tajming. Činjenica da je ovoliko izvučeno iz nastupa klinaca pokazuje visok domet kako rada sa glumcima tako i montaže.

Abe Forsythe ima dobru saradnju sa stalnim snimateljem Lachlan Milneom. Film je precizno kadriran i sledstveno tome vrlo precizno i efektno sklopljen u montaži. Abe Forsythe pokazuje da je spreman za teže i zahtevnije mejstrim zadatke. On možda nema tu eksplozivnost Edgara Wrighta ili lo-fi alter poetiku Taike Waititja ali nema nijednu prepreku da se koliko sutra lati projekta kakve oni rade u Holivudu. 

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment