Monday, October 21, 2019

KILL CHAIN

Posle odličnog filma BLUNT FORCE TRAUMA u kome je uspeo da kanališe Waltera Hilla, Ken Sanzel se vraća sa sličnom poetikom u filmu KILL CHAIN. Ponovo je reč o krimiću, sa elementima trilera pa i akcijaša, kakvog se ne bi postideo Hill.

Naravno, Hill je ovu vrstu filmova radio u bitno boljoj produkciji. I Sanzel nažalost nije uspeo da posle odličnog BLUNT FORCE TRAUMA ode korak napred u pogledu budžeta, čak bih rekao da ovo i korak nazad.

Međutim, našao je način kako slabe budžetske okolnosti preokrene u svoju korist i da napravi priču (koju bih najpre uporedio sa nekim starijim neo noir derivatima kao što je Kramerov RUNNING SCARED) koja će moći da se uradi u tim okolnostima.

Film govori o lancu smrti među naizgled nepovezanim ljudima koje sudbina sustiže jedne noći u varoši South of the Border (film je sniman u Kolumbiji) i tako se preživeli junaci prenose iz jedne zgode u sledeću.

Ryan Kwanten koji se odlično pokazao u Sanzelovom prethodnom filmu BLUNT FORCE TRAUMA, ovde ima manju ulogu i glavna zvezda je Nicolas Cage koji evidentno uspeva da snimi nešto dobro i kada radi izvan onih filmova u svojoj poznoj fazi koji pretenduju da se oslone na njega i ostvare svoje pretenzije. KILL CHAIN bi se pre mogao tretirati kao Cageov vehicle bez većih pretenzija ali rezultat je srećom smislen i nudi uživanje za ljubitelje B-krimića.

Sanzelova režija je znalačka, mišićava, on zna da svaki dinar mora da se zaradi, i danas su sve ređi reditelji sa ovakvim old school atributima. KILL CHAIN možda jeste izgubljen u vremenu jer režiran je kao Hill a pisan kao neki post-Tarantino, ali zato mislim da će ga manje nagrizati zub vremena u odnosu na ostatak DTV ponude.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment