Friday, October 18, 2019

DOWN UNDER

Debitantski igrani film Abea Forsythea DOWN UNDER je niskobudžetna ali izuzetno vešto ralizovana crna komedija o rasnim nemirima u Melburnu i dve grupe momaka na pragu srednjeg doba koji idu da se pobiju jedne noći. Jednu grupu čine belci, drugu grupu čine Arapi. 

Flm uspeva da nađe dosta humora, a tu ima i dosta crnjaka i dosta provokacije, u ovoj priči koja u suštini ima sve predispozije message movieja. Sa idejom da prikaže obe grupe, i one koje smtramo za negativce i one koje smatramo pozitivcima kao karikature, sa obiljem idiosinkrazija, zabluda i besmislene agresije, Forsythe gradi balansiranu sliku jednog krajnje osetljivog momenta.

Forsythe se ovde kreće nekim utabanim stazama. Imamo tu sve ono što smo naučili iz Scorseseovog AFTER HOURSa, pomešano sa nekim tarantinovskim detaljima, ali ono što je autentično jeste njegov smisao za humor koji se javlja i u fizičkoj radnji, i u detaljima i u dijalozima. Forsythe nepekidno prijatno iznena
uje i izmiče tlo pod nogama likovima unoseći specifičan apsurd ali osećajnost u njihovu besmislenu egzistenciju.

Ne treba da čudi da je posle ovakvog debija, Abe Forsythe privukao pažnju i dobio priliku da snima LITTLE MONSTERS i sarađuje s Lupitom.

Ipak, DOWN UNDER nije dovoljno ispoliran da bi ga uveo pravac u prvu ligu. Ali ovo jeste vrlo zanimljiv australijski doprinos politizovanom žanrovskom filmu koji je sa dozom humor Jordan Peele uveo u žižu interesovanja.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment