Wednesday, October 23, 2019

BODIES AT REST

BODIES AT REST je novi film u Rennyjevoj kineskoj fazi. Harlin je prva dva filma snimio u formatima koje nije dotle radio - jedan je bio akciona komedija sa Jackie Chanom, drugi je bio fantasy baziran na igri - a BODIES AT REST je format koji savršeno dobro poznaje. Ukršteni su DIE HARD i MINDHUNTERS, dakle akcioni triler paklenog tempa smešten na jednu lokaciju, u ovom konkretnom slučaju sa personalizovanom tročlanom bandom protiv troje-četvoro dežurnih u hongkonškoj mrtvačnici na Badnje veče.

Harlinu bi više odgovarao veći bodycount jer set up sa troje civila protiv trojice kriminalaca ima aspekte potere mačke i miša, ali ima i dosta vrćenja u krug, da ne kažem jurenja vlastitog repa. Kada tome dodamo da Harlin ipak nije Kinez i da za razliku od svojih filmova nije imao priliku da izgradi neku jaču hemiju i humor prema likovima, onda imamo film čiji se aduti svode na puku mehaniku suspensea i akcije.

A u tom domenu, Harlin ima šta da pruži. BODIES AT REST je možda letargičan u pogledu likova i njihove intrigantnosti ali je vrlo pedantan i energičan kada krenu suspense scene i borba. Tuiče su izuzetno efektne, close quarters borbe generalno su energične i maštovite, a po svom običaju, Harlin čuva svoja obeležja za veliko simfonijsko finale sa srčom i eksplozijama.

BODIES AT REST nije inovativan u akcionom pogledu kao stvari koje se danas dešavaju u Indoneziji, recimo. I u tom pogledu, morao je da ima zanimljivije likove. Međutim, u domenu old school akcije i suspensea, to je visok standard, kakav se od Harlina očekuje. Stoga, i sam film nudi old school ugođaj svima onima koje te stvari i dalje zanimaju.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment