Saturday, May 25, 2019

SEE YOU YESTERDAY

SEE YOU YESTERDAY je još jedan primer žanrovskog filma koji se nadovezuje na #BlackLivesMatter problematiku. Stefon Bristol ga je snimio u produkciji Spike Leeja i film u sebi nosi nešto grungy duha ranog Spike Leeja zaljubljenog u svoj kraj, u svoje ulice, komšije i malu zajednicu.

Međutim, uprkos uspehu BLACKKKLANSMANa, SEE YOU YESTERDAY dolazi kasnije na scenu od već jako afirmisanih radova Jordana Peelea, i naravno u odnosu na US deluja kao malo početničko delo. Ali dobro, US je dominantno ostvarenje ove sezone, pa ga je s njim i preterano porediti. Međutim, u odnosu na GET OUT, SEE YOU YESTERDAY stoji dobro. Naravno, ne mogu se porediti po uspehu jer GET OUT je bio blokbaster i oskarovac a SEE YOU YESTERDAY je išao na indie film circuit i Netflix, međutim ukus oporosti savremenog afroameričkog iskustva je meni jači u Bristolovom filmu.

Glavni junaci Bristolovog filma su dvoje drugara koji za školsku naučnu izložbu pokušavaju da naprave mali, primitivni vremeplov. U tome uspevaju i imaju kapacitet da odu jedan dan unazad u prošlost. Kada devojčici policija upuca brata, ona odlučuje da odu u prošlost i da probaju da ga spasu.

Tu kreće klasična priča o putovanju kroz vreme sa pokušajima i pogreškama koja postepeno otkriva ključnu stvar - nesrećni slučaj kada su upucana ta dva mladića možda nije bio baš tako slučajan kako je delovalo.

Jasno je kuda nas Bristol vodi ali ovo je mali nepretenciozan indie film, smešten u afroameričku sredinu sa potencijalom za crossover koji u svemu tome pronalazi snagu da bude zanimljiv od početka do kraja. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment