Saturday, May 25, 2019

ALADDIN

ALADDIN je film za koji ćemo se praviti da ne postoji u opusu Guy Ritchieja. Osim nekoliko scena potere koje je prekopirao iz KING ARTHURa, i to bukvalno prekopirao, u ovom filmu nema apsolutno ničega, ali kad to kažem to doslovno i mislim, što bi podsećalo na Guy Ritchieja.

Kad je reč o Willu Smithu, on u ovom filmu igra Duha iz boce i napravio je simpatičnu glumačku kreaciju koja na kraju svega ima samo jedan efekat - pokazuje nam da u ovom filmu ima nečega što je poteklo iz vrhunskog Holivuda. Naprosto, Will Smith je vrhunska holivudska zvezda i on na ekranu prosto ima toliko harizme da obasja scenu kako god da je kadrirana. Nažalost, duha iz boce nema dovoljno. On se dominantno javlja samo u središnjem činu, nema ga jako dugo na početku i na kraju ga ima vrlo malo, sa minimumom protagonizma tako da film gubi svoj jedini high class adut.

Ostatak onoga što ovde ima da se vidi je ispod svakog nivoa za ovako ambiciozan i skup film. Setovi koji deluju kao setovi, kadriranje koje deluje kao da je Šotrino sem kad second unit i efektdžije ubace neko letenje koje spada u red slabije realizovanih VFX ekstravaganci.

Ritchie ovaj film kao da nije režirao. Reč je o mjuziklu koji na “recima” želi da se osloni na Bolivud ali u zbilji deluje više kao specijal MALE NEVESTE nego kao delo nekog indijskog velemajstora. Uostalom, Danny Boyle je postavio visok nivo integracije Bolivuda u angloamerički film, dakle znamo šta sve može a vidimo šta smo dobili.

ALADDIN je film u kome magije ima samo u harizmi Willa Smitha i u ni u čemu više. Ali nje nema dovoljno da bi opravdala dva sata ovoga.

Ceo taj diversiyz momenat gde Duh iz boce koketira sa pričom o “klozetovanosti” iz koje mora biti oslobođen i Jasmin koja više nije Disney princeza nego postaje samostalna žena, deluju usiljeno i kao iz nekog psihiloškog priručnika. Bilo bi mnogo bolje da su ti elementi proizašli iz priče a ne iz osećaja da smo na radionici. 

Ostaje nada da za Ritchijea i Smitha ovaj film može kupiti dodatnu dozu autonomije kada budu stigli rezultati sa blagajni. Nažalost, plašim se da su potrošili previše vremena radeći nešto što je bezveze.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment