Tuesday, February 27, 2018

BANDITI U POTRAZI ZA MAMOM

BANDITI U POTRAZI ZA MAMOM Koste Ristića nastavljaju tradiciju sedamdesetominutnih debija nastalih pod okriljem diplomskog filma na Fakultetu dramskih umetnosti. Ristić je u svom filmu okupio darovite naturščike, romsku decu koja uzimaju protagonizam u jednoj priči iz njihove svakodnevice.

Ristićev film uspeva da se ispostavi kao zanimljiva i uzbudljiva priča iako je nastao praktično bez klasičnog scenarija i baziran je na scenosledu i stuacijama u kojima se naturščici mahom snalaze kroz improvizaciju. Ipak, kroz Ristićev reditelsjki postupak i montažu Jelene Maksimović, BANDITI U POTRAZI ZA MAMOM uspevaju da profunckionišu kao igrani film sa dosta jasnom pričom, i prilično uzbudljivim i dramatičnim situacijama.

U tom pogledu, Ristić uspeva da snimi jedan od pripovedački najzanimljivijih filmova poslednjih godina kod nas ali istovremeno i jedan od pripovedački najuspelijih jer na kraju definiše zanimljive likove, vezuje publiku za njih i njihove želje.

Pored visokih filmskih dometa ovog ostvarenja, Ristićev bitan adut jeste upravo odnops prema junacima. Iako prikazuje decu koja žive na margini, daleko ispod granice bede, on uspeva da zarobi njihovu radost života i da se ni u jednom momentu ne pretvori u nekakvu sažaljivu sliku objektivno marginalizovane populacije. U tom pogledu, Ristić nasleđuje Kusturicu. Iako u njegovom imaginarijumu nema fantastike, nema ni te naknadne aktivističke pameti koja pokušava da zamuti životnu energiju ljudi kojima se bavi.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment