Tuesday, April 11, 2017

MINE

Fabio Guaglione i Fabio Resinaro snimili su film MINE u trenutku koji je delovao kao najpogrešniji ali je onda mudro sačekano sa izlaskom filma i dobio je na relevatnosti. Naime, kada je počeo da snima MINE, Armie Hammer je bio holivudski hunk u usponu, ali kada je stigao u postprodukciju bilo je jasno da od tog uspona za sada nema ništa. Neki od njegovih najboljih radova, kao recimo THE MAN FROM UNCLE prosto nisu proradili, i bez obaveznog superherojskog serijala - pošto mu je izmakao Millerov JUSTICE LEAGUE - Hammer se našao na nizbrdici. Međutim, taj pad je usporio kroz nekoliko indie i art house rola, tako da MINE izlazi u momentu kada je Hammer naređao nekoliko respektabilnih rola.

MINE je u svojih prvih deset minuta akcioni triler o dvojici marinaca poslatih da ubiju islamističkog vođu. Do kraja prvog čina, pretvara se u ironični high concept o dva čoveka zarobljena na minskom polju, da bi potom u sledeća dva čina naizmenično nudio vrlo efektne, čak i vrlo uzbudljive scene sa znacima popuštanja u odnosu na koncept.

Armie Hammer je u ovom filmu pokazao da može sam da iznese rolu nekakvog CAST AWAY profila. Njegovo lice je ekspresivno, telo mu je filmično i potpuno je uverljiv kao marinac, međutim kao da dva Fabija nisu baš sto posto bili sigurni u to tako da neumitno ulaze u dijalošu formu - marinac stoji na mini i počinje da komunicira sa meštanima koji možda jesu a možda i nisu plod njegove mašte, zatim se vraća u sećanja, u flešbekove u kojima saznajemo njegovu prošlost koja ga je možda dovela do toga da ode u rat, i na kraju kreću da se prepliću san, java i halucinacija.

Ideja da se akcioni triler o black ops akciji u pustinji izrodi u egzostencijalističku ili čak ekspresionističku priču na tragu Camusa ili Kafke nije nezanimljiva, ali dva Fabija žele i Camusa i Kafku i suspense.

I u svemu tome na mikro-nivou manje-više uspevaju. Film odlično izgleda. Snimljen je na skromnom budžetu ali mu ništa ne fali, visoko je estetizovan, a Hammer vredi svakog dinara koliko je koštao. Međutim, obilje ideja rezultira filmom koji je za početak predug a zatim i prenatrpan različitim pristupima daljoj eksploataciji situacije.

MINE ostaje zanimljiv pokušaj, i odličan showcase za Hammera i dva Fabija. Ipak, nedostaje mu još dosta da bude sasvim zadovoljavajuća celina. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment