Sunday, April 30, 2017

THE FATE OF THE FURIOUS

THE FATE OF THE FURIOUS F. Gary Graya postiže ogroman uspeh u bioskopima širom sveta i naravno produžiće život ovom serijalu na bar još nekoliko filmova. Ipak, vest da se priprema spin-off sa Rockom i Stathamom, pokazuje da ovoj zbrci raznoraznih komercijalnih ambicija, ipak postoji neko ko prepoznaje kvalitet. Naime, jedino što zaista vredi u ovom filmu jesu scene sa Rockom i Stathamom. Zapravo, najveći problem ovog filma, kao i prethodnih delova, jesu brojni karakteri koji se nagomilavaju iz filma, pošto heroji ne ginu a u poslednje vreme ne ginu ni negativci. Čak naprotiv, sada je Statham postao jedan od heroja a na kraju filma i Charlize Theron "nestane" umesto da pogine kao što bi se obično radilo.

Ta masa likova počinje da opterećuje film. Neki među njima su jednolični, a neki su prosto postali neupotrebljivi kroz raubovanje glumca koji ih igra. Tu pre svega mislim na Vina Diesela koji je produkcioni dinamo untar nastanka serijala ali više ne može da isprati ovaj lik ni fizički, ali ni glumački jer mu je harizma naprosto istrošena.

U tom smislu, jedino što zaista vredi u ovom filmu producenti očigledno prepoznaju i to je jedan optimističan ishod ovog filma. Scena Rockovog i Stathamovog bekstva iz zatvora je daleko najbolja u filmu, vrlo duhovito i energično realizovana borilačka sekvenca, a druga najbolja je Stathamov upad u avion, u kome takođe ima dosta humora. Ko god misli da je u glumačkom pogledu jednostavno biti akcioni heroj baš u ovom filmu može da vidi kako se Rock i Statham vidno izdvajaju od ostalih.

Ako se mogu prepoznati neke nijanse, onda treba primetiti i da u egzekuciji F. Gary Graya sve ovo deluje nešto "organskije" nego kod njegovih prethodnika. Ali manje-više, to je sve jedno te isto i otvara večno pitanje, "da li su oni budale što ovo snimaju ili sam budala ja što ovo gledam." 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment