Wednesday, April 19, 2017

DRAGONBALL EVOLUTION

GHOST IN THE SHELL i POWER RANGERS su simptomi novog trenda u Holivudu a to su ekranizacije manga i anima. Iduće sezone stiže Cameronova produkcija BATTLE ANGEL ALITA, a iznova se oživljava i AKIRA. Dakle, trend koji je začet početkom dvehiljaditih ali nije zaživeo, sada se iznova aktuelizuje u punoj snazi. U to ime, dobro je prisetiti se filma DRAGONBALL EVOLUTION Jamesa Wonga. Svojevremeno je ovo trebalo da bude značajna manga adaptacija studija Fox da bi na kraju, zbog rizika od gubljenja prava, nastao film od 30 miliona dolara koji je nastao pod pretnjom štrajka scenarista.

Ono po čemu je danas DRAGONBALL EVOLUTION značajan jeste činjenica da su u njemu glavne uloge odigrali Justin Chatwin i Emmy Rossum koji će dve godine kasnije sa velikim uspehom zaigrati u seriji SHAMELESS. Ne znam koliko je ovaj film uticao da oni budu pozvani u podelu, ali svakako da njih dvoje ponajviše od cele podele pokazuju znake života i nekakve energije.

Scenarističku adaptaciju potpisuje Ben Ramsey, autor nekoliko kultnih skriptova i DRAGONBALL EVOLUTION je trebalo da bude njegov prodor u mejnstrim. Nažalost, Ramsey nije imao sreće i na kraju je praktično velikim delom potonuo u opskurnost baš zbog ovog filma. Ipak, u to vreme on je bio tražen scenarista i jedan od prvih adaptatora stripa LUKE CAGE u vreme Avija Arada.

Wong je ovaj film radio bez Glena Morgana, i nažalost, slično filmu ONE sa Jet Lijem, nije snimio dobar film, premda je FINAL DESTINATION bio dobar presedan. Nažalost ovo je šarena, konfuzna hrpa scena koja po svom odsustvu narativne koherentnosti umnogome podseća na loše japanske live mange. Kad se tome doda dosta slab dizajn likova, i budžet koji ne može da isprati zahteve zapleta, rezultat je zaista poražavajući za film major studija.

DRAGONBALL EVOLUTION ima puno sličnosti sa POWER RANGERSom, i na nivou imaginarijuma i na nivou očekivane transformacije likova, i u tom pogledu jako je zanimljivo napraviti poređenje i konstatovati koliko je uspešno Dean Israelite (doduše sa tri puita više novca) rešio neke vrlo slične probleme.

No comments:

Post a Comment