Monday, March 8, 2004

SANSA/INVASIONS BARBARES/LJETO U ZLATNOJ DOLINI/POVRATAK/BUONGIORNO, NOTTE/AMERICAN SPLENDOR

SANSA by Siegfrid

SANSA je los lumpenproleterski film koji nije dosadan zbog prilicno agresivnog kadriranja, kamere iz ruke, dosta pokreta same kamere i aktera.

INVASIONS BARBARES by Denys Arcand

Arcandov film ima izvesna sarmantna resenja ali pokazuje koliko je zapravo dobro sto odavno nema zaista ozbiljnih filmovab koji stizu sa americkog kontinenta. Arcandov kanadski film pokazuje koliko su oni u stvari svi sisli s uma. Ideologija ovog filma je da se covekovo telesno raspadanje moze prevazici novcem, da se sa dovoljno novca moze preci na duhovni momenat zivota koji se gasi. A da se duhovni elemnt gasi kada se sve veze izjednace, dovedu u sudar i pretvore u opsti cirkus. Jezivo. Istovremeno, mislim da film moze biti relativno zabavan poluprostom narodu.

LJETO U ZLATNOJ DOLINI by Srdjan Vuletic

LJETO U ZLATNOJ DOLINI je neobican bosanski film. To je film koji ne pokusava da bude klasican bosanski sevdah opus, niti pak pokusava da napravi kapital od ratnih dejstava. Rec je o pokusaju urbanog filma, americkog tipa. Najbolje se moze opisati kao prilicno lose izveden mix Dragojevicevih RANA i Kirk Wongovog THE BIG HIT.

POVRATAK by Zoran & Svetlana Popovic

POVRATAK je realno vise TV emisija nego dokumentarni film. Medjutim, Zoran  i Svetlana su najboje cuvana tajna naseg filma. Zoran je naime slovio za najtalentovanijeg ili barem jednog od najtalentovanijih ljudi na FDU no bolest ga je sprecila da napravi karijeru. Medutim, on cak i u ovom narucenom dokumentarcu o povratku Srba u Krajinu pokazuje koliko vlada filmskim jezikom.

BUONGIORNO, NOTTE by Marco Bellochio

Bellochiovi psihodelicni politicki filmovi bizarne naracije su vec poceli da me intrigiraju. Naime, taman kada postigne tonus solidnog BBC materijala, kada pomislim da ce njegov film biti solidna informacija na nivou TV serije, Bellocchio ode u totalnu psihodeliju i neocekivano zbrza pricu, svodeci film na nivo negledljivosti. Tako je i u njegovom novom filmu koji rekonstruise otmicu i ubistvo Alda Mora. Ovim nesretnim filmom je i zatvoren FEST.

AMERICAN SPLENDOR by Shari Springer Berman & Robert Pulcini

AMERICAN SPLENDOR je duhovit i solidno uradjen u kome prevelika potreba autora da oneobice pripovedanje i nedovoljna svest o filmskoj formi cine da se negde na pola puta izgubi osnonvno usmerenje filma, tako da se sasvim gube svi visi spratovi filma, poput anticipacije, recimo. Ali, zabavan programmer za ljubitelje stripa i dobar film za one koji se ne razumeju u film...

No comments:

Post a Comment