Tuesday, March 30, 2004

TAKING LIVES

pogledao sam TAKING LIVES. upravo zbog DJ Carusa mi je to bio jedan od najocekivanijih filmova godine. rec je o projektu koji je prvobitno developovao Tarsem kod Bruckheimera ali se film ubrzo nasao u turnaroundu i zavrsio u Warneru.

DJ Caruso me je prijatno iznenadio filmom THE SALTON SEA. moram priznati da mi je najprijatniji element tog filma bila rezija, premda mislim da je scenario jedan od boljih svoje vrste. ne volim filmove sa prevelikim brojem frikova po kvadratnom metru i THE SALTON SEA je na tom planu igrao na ivici faula ali se na kraju ispostavio kao dobar i bitan film te ga sad ponosno cuvam na kaseti.

THE SALTON SEA je imao neku vrlu zanimljivu luzersku pricu oko sebe. izasao je u pogresnom trenutku asa castom koji u to vreme nije bio aktuelan i nekako je sve bilo uzasno pase oko njega. cini mi se da je nesto konkurisao RINGu i tako tim filmovima gde zaista nije imao sanse.

TAKING LIVES je luzerski na drugi nacin. DJ Caruso u njemu pravi suprotnu gresku. snima film koji je toliko in da je pase, odmah na startu. svi sastojci filma su do te mere efemerni da boli. naime, imamo serial killer flick sa Angelinom Jolie, sa Ethan Hawkeom koji izigrava kinky Warner Bros personality iz TRAINING DAY. i Kieferom koji se pojavljuje u istoj funkciji kao u PHONE BOOTH, kao special guest star, sto je televizijski termin, a opet s druge strane, radeci seriju 24, Kiefer deluje relevantnije na TVu nego na filmu ovih dana.

Joe Bokenkamp je napisao adaptaciju romana Michael Pyea. Problem je u tome sto je adaptacija pogresno koncipirana. Nisam citao roman, dakle govorim iskljucivo o drmaskom aspektu. Prvo, broj likova je suzen cime se onemogucuje mogucnost za obrte. naprosto sve obrte sam video unapred. posto sam covek iz struke, obicno ih i vidim unapred ali ovoga puta su obrti prozirni cak i za laike. kada je vec takav materijal bolje je bilo da se igra na hickokovsku varijantui suspensea gde publika zna vise od junaka. no, ta vrsta konceptualizacije je ocigledno odbacena te se stepen saznanja izmedju publike i junaka stalno menja.

konceptualno hickokovska prica koja se mogla izgraditi kada bi likovi prodisali, kada bi se prekinulo sa prevelikim strukturalnim elipsama (redak serial killer flick gde vidimo samo jedno ubistvo, sve ostalo je elipsa) kada bi se gradio suspense na bazi znanja.

u ovom obliku imamo predlozak za POTENCIJALAN hickokovski triler koji je izradjen sa mentalitetom akcijasa, s tim sto neme niti akcije niti Hitcha.

fotku je radio Amir Mokri, DP koji me je odusevio radom u BLUE STEEL kao staticnom filmu i u BAD BOYS2 kao hiperkineticnom, no ovde ne nailazi na ozbiljne zahteve. uh, TAKING LIVES bas pada upravo kad se pomene BLUE STEEL...

ako je za utehu, DJ Caruso unosi malo sitnog veza, ima jedan dobar jump scare, i jedan lukav lazni rakord, ali sve ostalo je rutinski i samo pokazuje da je on stekao veliku vestinu radeci na televiziji da ni od cega napravi nesto sto se gleda. ko je video Carusovu DARK ANGEL epizodu MEOW zna o cemu govorim...

No comments:

Post a Comment