Wednesday, June 15, 2016

NEVER BACK DOWN 3: NO SURRENDER

Pogledao sam NEVER BACK DOWN 3: NO SURRENDER Michael Jai Whitea. White ponovo režira i piše u saradnji sa Chris Hautyjem, piscem prva dva filma, i ponovo je jako uspešan, ne samo daleko iznad onoga što inače snima u poslednje vreme već se vrlo lako može upisati među reprezente onog uspona DTVa koji je krenuo pre nekoliko godina. U ovom filmu, Whiteov lik odlazi na Tajland posle odslužene robije i tamo pomaže prijatelju da se spremi za MMA turnir. Međutim, u toku pripreme za turnir, White mora da preuzme ulogu borca, kako valja i trebuje. 

Drugi deo NEVER BACK DOWN u Whiteovoj režiji karakterisali su dobri likovi i zanimljive dramske scene. Sa prilično niskim budžetom i ograničenim brojem lokacija, White to ponavlja i u ovom filmu. Likovi su ponovo dobri i stvara se fina borilačka melodrama praćena sirovim scenama borbe za koje je ponovo zadužen Larnell Stovall.

Lep dodatak događajima je cameo koji je napravila Jeeja Yanin, štićenica Prachye Pinkaeea kojoj sam prorekao veliku budućnost posle njegovog filma CHOCLATE. Nažalost, ono što je potom radila nije bilo na nivou ali se sada uzdam u njene pojave na DTV scene da je nekakav crossover ipak moguć. Koliko shvatam posle NEVER BACK DOWN 3 čeka je i HARD TARGET 2 Roela Reinea.

Film je snimao Ross Clarkson, redovni saradnik Isaaca Florentinea, ali u saradnji sa Whiteom postiže jedan ipak siroviji, organski izgled filma. Borba kao ni u drugom delu koji je radio White, ne dominira filmom ali su scene vrlo efektne i ubedljive, sa dosta telesnosti i Whiteom koji u njima pokazuje svoj protagonizam.

Zanimljiv detalj je skor filma koji je odsvirao simfonijski orkestar makedonske radio-televizije. Posle Gruovih pesama u UNDISPUTED 2, ponovo bivša Jugoslavija učestvuje na soundtracku za borilački film. Iako UNDISPUTED ima nešto ekskluzivniji koncept jer se iz filma u film menjao protagonizam junaka, NEVER BACK DOWN je svakako apsolutno konkurentan serijal, za koji mi se čini da je bez razloga još uvek percipiran kao da je nekako ispod UNDISPUTEDa. Mislim da svaki od ova dva ima svoje adute i da NEVER BACK DOWN zaslužuje sličnu reputaciju. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment