Tuesday, June 28, 2016

INKARNACIJA

Pogledao sam INKARNACIJU Filipa Kovačevića. Reč je o low budget debitantskom filmu koji je unikatan po tome što se može smatrati SF trilerom. Ovakav žanrovski izbor prilično je ekskluzivan u našim uslovima gde nema ni trilera mnogo a nekmoli SFa.

Kovačević je snimio film potpuno izvan sistema i pojedine stilske i pripovedačke odluke koje je doneo sasvim sigurno proističu iz niskog budžeta sa kojim je radio. Prva među njima je sama koncepcija filma a to je da se priča bazira na repeticiji. Čovek sa amnezijom se budi u Knez Mihajlovoj, ustaje i odmah biva ubijen od strane maskiranih  ljudi u odelima. U početku pokušava da nekako poživi što duže, da im umakne, i da oktrije tajnu koja se krije iza njegovih inakrnacija.

Te inkarnacije u izvesnom smislu testiraju gledaočevo strpljenje, između ostalog i zato što Kovačević nije imao uslove da ih snimi na neke izrazito kreativne načine kao recimo Doug Liman u filmu EDGE OF TOMORROW. Međutim, ako gledaocu legne Kovaćevićev rediteljski postupak, onda mu ova repeticija neće biti mučna.

Mladi glumac Stojan Đorđević ima noseću ulogu. Nažalost, Kovačević bazira njegov lik na nešto “tišoj” interpretaciji i ne otvara mu puno prostora za identifikaciju publike. Ipak, u ovako dominantnoj glavnoj ulozi, Đorđević uspeva da izgradi lik.

Kovačević nudi nekoliko jako vešto realizovanih scena, pre svega jednu poteru i tuču. U celini, INKARNACIJA svakako nije srpski Blomkamp, i nije uspela da suštinski prevaziđe svoja budžetska  ograničenja, ali svakako ovo jeste film koji nikada ne pada ispod nivoa barem studentskog filma. To bi u neka ranija vremena moglo delovati kao primedba ali danas su studentski filmovi često ne samo svežiji i zanimljiviji već i bolje realizovani od profesionalnih.

Ne može se pobeći od utiska da je INKARNACIJA “silom” razvučena na celovečernji film, i ne može se osporiti da je razrešenje priče moglo biti efektnije, međutim obrni-okreni, ovo je celovečernji debi koji obećava. Ne koliko OTVORENA ali svakako da za ovog mladog reditelja ima mesta da opet nešto pokuša u našem filmu. 

Na godišnjem nivou preplavljeni smo ovakvim low budget SF pokušajima mladih reditelja sa oskudnom produkcijom i iNKARNACIJA u toj konkurenciji ne zaostaje previše. Štaviše, lako bih nabrojao nekoliko naslova koje je kritika pohvalila a da je INKARNACIJA sa svim svojim nedostacima i bolja od njih.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment