Wednesday, June 8, 2016

LE DERNIER DIAMANT

Pogledao sam LE DERNIER DIAMANT Erica Barbiera, francusko-belgijsko-luksemburški heist film koji mutira u noir. Yvan Attal i Berenice Bejo u glavnim ulogama celom ovom projektu daju klasu, ali ukupno uzev reč je o prilično konfuznom i prilično mlakom euro-krimiću.

Attal je osuđivani lopov koji odlućuje da uradi posao posle kog će se povući. Sa ekipom priprema pljačku retkog i navodno “ukletog” dijamanta. Da bi se dokopali dijamanta, on mora da se zbliži sa njegovom vlasnicom. Rađa se ljubav koja ipak ne sprečava lopova da obavi pljačku. Međutim, posle toga on shvata da je izmanipulisan i ljubav će ih ponovo ujediniti u pokušaju da raščiste stvari.

Barbierov film nažalost preciše koristi koincidencije i neuverljive situacije kako bi razvijao zaplet i ima ozbiljne probleme da pogodi kojoj situaciji odgovara kakav ritam. Zato na kraju, rezultar svakako ne evocira uspomenu na glamurozne evropske filmove velike pljačke na koje želi da se nadoveže.

Domet je nažalost neki sporedni televizijski termin, mnogo pre nego ozbiljno bioskopsko gledanje. Šteta što zvezde nisu dobile snažniji materijal u kome su se mogle istaći.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment