Sunday, June 5, 2016

APPROACHING THE UNKNOWN

Pogledao sam APPROACHING THE UNKNOWN Marka Elijah Rosenberga. Reč je o kamernom SFu u prvoj misiji na Mars, na kojoj se astronaut kog igra Mark Strong suočava sa raznim teškoćama. Ako zaplet zvuči kao MARTIAN Ridleya Scotta, odnosno roman po kome je film snimljen, to je zato što u osnovi jeste sličan. Doduše, Rosenbergov film je žanrovski potpuno drugačije usmeren, fokus je na studiji karaktera, otuđenosti koja rezultira psihozom, ne optimističkom borbom. Ipak, imajući u vidu površnost publike, svakako je da će APPROACHING THE UNKNOWN najčešće biti upoređivan sa MARTIANom.

Nažalost, koliko god meni više prijao ovaj “seriozniji” pristup od onog viđenog u MARTIANu, ovo je jedan od onih filmova koji imaju hardver dobrog ostvarenja ali to naprosto nisu. Scenografija je ubedljiva, glumci su odlični, međutim, zatajio je scenario koji ubrzo posle plasiranja osnovne ideje nema šta da pruži. Film vrlo brzo ulazi u stagnaciju iz koje ne uspeva da se izvuče.

Mark Strong uporedo sa jakim major programom pravi niz čudnih indie i art house radova koji vrlo često, skoro pa redovno, ne dobacuju do njegovih mogućnosti. APPROACHING THE UNKNOWN je jedan od njih, iako po produkcionim parametrima to nije morao da bude. 

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment