Monday, June 27, 2016

НОЧНОИ ПРОДАВЕЦ

Pogledao sam НОЧНОИ ПРОДАВЕЦ Valerija Rožnova. Nažalost, ovaj ruski film iz 2005. podsetiome je na TOČKOVE Đorđa Milosavljevića, što nikada nije dobar znak. Reč je o svedenom kamernom derivatu crnohumornog trilera o noćnom prodavcu u moskovskom supermarketu, njegovoj aferi sa gazdinom ženom i serijskim ubicom koji luta tim krajem u kišnoj noći.

Nažalost, Rožnov kao scenarista ne uspeva da ponudi predložak koji bi mogao da opravda vrlo solidan talenat okupljen u drugim resorima. Recimo, ovo je jedan od prvih celovečernjih igranih filmova koje je slikao Roman Vasyanov, i fotografija je nesporno jako dobra, međutim, nažalost ono što mu je dato da snima nije baš opterećeno smislom.

Umesto nekakvog autentičnog pečata,НОЧНОИ ПРОДАВЕЦ deluje kao oni klišetizirani niskobudžetni debiji koji na kraju ne uspevaju da afirmišu svoje autore ili ih se ovi kasnije stide ako na neki drugi naćin postignu uspeh. 

Ova mešavina CLERKSa i PULP FICTIONa kao uticaj je dugo uticala na filmove širom sveta i dobro je da je taj uticaj konačno uminuo. Ipak, evo, baš je ovaj naslov primer dela koje je nastalo u desetoj sezoni tog odjeka.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment