Saturday, June 29, 2024

MUSICA

Danas poznati internet zabavljač Rudy Mancuso krenuo je kao dečak glumac u McGjevom filmu RIM OF THE WORLD i odluka da svoj debitantski autorski rad izvede u njegovoj produkciji bila je prava. 

Naime, u filmu MUSICA, McG mu je dao svog vernog saradnika Shanea Hurlbuta za direktora fotografije i u saradnji sa njim Mancuso je snimio jedan zaista busbyberkeleyevski mjuzikl u kom je muzika integralni deo dijegeze a naročito junakove subjektivne percepcije sveta. Sa Hurlbutom, Mancuso dobija priliku da se to digne na jedan nivo u kom se prožimaju konvencija zlatnog doba holivudskog mjuzikla sa estetikom visokoestetizovanog i visokoekspresivnog muzičkog klipa. 

Mancuso se dobro snalazi u sva tri zadatka, i kao glumac i kao kompozitor i kao scenarista. Iako u polazu deluje da je manje harizmatičan od partnerki, na kraju nalazi svoje mesto i obavlja svoju funkciju u priči na pravi način. Glavna partnerka Camilla Mendes iako magnetičnija od njega, na kraju funkcioniše kao ubedljiv odnos.

Priča je jednostavna i duhovito izvedena, dovoljno je jednostavna da bi podržala mjuzikl kao žanra i da bi pružila priliku za muzičku razradu pojedinih tačaka. U tom pogledu, MUSICA je znalački izvedena i predstavlja zanimljiv izuzetak. Naime, mjuzikl je danas mahom prestige žanr i izlazi u glomaznijim formatima.

MUSICA je repertoarski mjuzikl, postavljen kao da je ovaj žanr i dalje aktivan i da ovakvih naslova ima svake nedelje. To mu daje poseban kvalitet nepretencioznosti i pozitivno ga izdvaja od ostatke ponude iako ga naizgled čini manje supstancijalnim.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment