Saturday, October 21, 2017

WHEELMAN

Frank Grillo i Joe Carnahan napravili su producentsku kuću sa ciljem da prave “male” žanrovske filmove i WHEELMAN je Netflixov Original koji je prvi izašao iz te saradnje. Reč je o high concept chase treileru čiji je osnovni problem u tome što nema svež koncept i što ga se ne drži naročito dosledno. Na liniji LOCKEa sa Tom Hardyjem i jednog od boljih VOD radova sa Paul Walkerom, ovde imamo junaka koji sedi za volanom i raspliće kriminalnu situaciju mahom polemišući preko mobilnog telefona. Akcija je mahom data u drugom planu i gledana kroz prozor, ali isto tako ima i izlazaka iz kola, ima i konvencionalno rađenih scena i u tom pogledu na kraju WHEELMAN Jeremyja Rusha nije baš ni svež ni dosledan, a u godini kada je izašao BABY DRIVER nije baš ni da ima publiku gladnih ovakvih sadržaja.

WHEELMAN je Grillov šou i koliko god da on ima neke tough guy harizme ipak nije glumac na kome može da se bazira ceo film i to bez značajnijeg doprinosa drugih glumaca. Ja volim Grillove role, ali ipak najbolji je kao sporednjak, a kada je glavna uloga, dobro je da ima partnere. Toga ovde nema i Grillo naprosto nije dovoljno jak protagonista da iznese ovu vrstu high concepta.

Film je koncizan, nije naročito inventivan ali je kompetentno realizovan i samim tim uživanje u njemu je proporcionalno interesovanju za ovu vrstu priča i žanrovskog izraza. Ovo jeste onaj profil B-filma iz koga izlaze potencijalno vrhunski naslovi. Koliko god Carnahan i Grillo mislili da su napipali jedan, ipak pogrešili su. U ovom filmu nema mnogo novog, a dobrog je onoliko koliko nalažu standardi.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment