Tuesday, October 10, 2017

SCHOOL OF LIFE

SCHOOL OF LIFE Williama Deara po scenariju Jonathana Kahna je izuzetan televizijski film u kome je Ryan Reynolds snimio jednu od svojih upečatljivih uloga u periodu kada je već bio u usponu i probijao se na veliki ekran. Otud ovaj televizijski film koincidira sa nekim njegovim bioskopskim naslovima ali definitivno nije uljez jer ima zanimljiv scenario koji prevazilazi gledalačka očekivanja.

Reynolds igra mladog profesora istorije u jednoj srednjoj školi koji nasleđuje kultnog nastavnika koji je ćitava 43 puta bio proglašen za nastavnika godine. Odmah po dolasku u školu, mladi nastavnik se ispostavlja kao dostojan naslednik i ne samo to, počinje da ozbiljno figurira kao kandidat za titulu nastavnika godine. To fascinira unuka kultnog profesora ali frustrira njegovog sina koji u istoj školi predaje biologiju. Stoga, ovaj kreće da istražuje u čemu je tajna mladog kolege u pokušaju da ga nekako denuncira…

SCHHOL OF LIFE je u osnovi komedija sa elementima inspirational melodrame, i William Dear vrlo dobro balansira između te dve žanrovske odrednice jednim delom što i segmente koji nisu komedija prožima humorom, a drugim delom tako što Ryan Reynolds vrlo ubedljivo igra duhovitog čoveka tako da se onda humor i u melodramskim scenama ne čini usiljen.

Kada film krene, sve deluje da će biti na liniji neke billywilderovske farse o dva nastavnika koji se takmiče ali vremenom postaje jasno da je ovaj film drugačiji od toga i da to zapravo neće biti okosnica priče. Kako priča postaje sve ozbiljnija i bliža melodramskom ekscesu tako i ceo film postaje sve “kaloričniji”, rekao bih na pravi način.

Na krau, SCHOOL OF LIFE se nameće kao family entertainment vrhunskog kvaliteta koji apsolutno prevazilazi gledaočeva očekivanja.

Meta-filmski gledano, pojedini segmenti zapleta i detalji na nivou scena anticipiraju kasnije Reynoldsove radove poput DEADPOOLa i LIFEa, ali to je naravno samo geekovske učitavanje.

Pored Reynoldsa u jednoj od retkih glavnih uloga briljira David Paymer.

U svakom slučaju ko voli ovu vrstu filma svakako treba da pogleda SCHOOL OF LIFE, televizjski rad koji nema razloga da se postidi ni pored mnogih bioskopskih radova. Ipak, žanrovska mešavina koju je doneo Kahnov scenario verovatno ne bi tako lako prošla na velikom ekranu, tako da možemo reći da je SCHOOL OF LIFE u jednom old school maniru maksimalno iskoristio uslove televizijske produkcije.

No comments:

Post a Comment