Friday, October 27, 2017

ONLY THE BRAVE

ONLY THE BRAVE Josepha Kosinskog je istinita priča o vatrogasnom timu iz Arizone koji se godinama borio za status najelitnijih boraca protiv šumskih požara i kada su na kraju postali odred koji se bori vatrom protiv vatre, nastradali su u jednoj od velikih šumskih vatrenih stihija.

Kosinskog znamo kao reditelja drugog TRONa i OBLIVIONa, i ko je očekivao da ovo bude visokoestetizovani film o vatrogascima u kome se susreću Michael Bay i Peter Berg, pogrešio je. Baya nema ni u tragovima ali Baya mora da bude jer je on ipak ne samo redovni hroničar blue collar doživljaja muževnih američkih proletera već i zato što je kroz film i seriju FRIDAY NIGHT LIGHTS postavio visoke standarde u prikazivanju tog miljea.

Otud Kosinski od Berga direktno preuzima Taylora Kitscha i daje mu značajnu sporednu rolu u ekipi vatrogasaca ali sa svojim redovnim DPjem Mirandom ide potpuno drugim vizuelnim putem. Umesto Bergove hiperkinetičnosti, Kosinski snima jedan vrlo smiren old school film sa akcentom na likove, sve ono što se od njega ne bi očekivalo. Otud, ovo naravno je hawksovska priča o ljudima kojima je prva zaručnica njihova profesija, ali je urađen umnogome na tragu filmova sedamdesetih, sa provincijskim likovima u prvom planu, i smenjivanjem njihovih borbi na kućnom i vatrenom pragu.

Glavni junak je vođa jedinice kog igra Josh Brolin, strogi mačo sa duboko zakopanom tajnom koja postepeno izlazi na videlo a srce filma je mladi delinkvent kog primaju u grupu kog igra Miles Teller. Face poput Jeffa Bridgesa u ulozi lokalnog funkcionera i James Badge Dale ili Taylor Kitsch kao vatrogasci kompletiraju sastav koji je Kosinski izveo na ekran.

Film je pre svega jedna mačo-melodrama u kojoj se junaci iskazuju kroz akciju nego akcioni film. Ako imamo to u vidu, možda je sa trajanjem od 134 minuta za nijansu predug, ali u suštini tu nema nekih velikih faulova. Ako je Kosinski želeo da nam pokaže da ume da iznese character-driven film, uspeo je. Ako imamo u vidu budžet od nekih 38 miliona dolara što je vrlo nisko za današnje standarde, film zapravo i izgleda prilično spektakularno.

Usled povezanosti Kosinskog i Toma Cruisea i sledećeg filma koji spremaju, mnogi su govorili da je ONLY THE BRAVE vatrogasni TOP GUN. Ja se sa tim ne bih složio. Film je "bolji od realnosti" utoliko što junaci pokazuju hawksovsku posvećenost i vrlinu i narativ se više bavi tim segmentom. Međutim, visoke estetizacije i filmskog spektakla koji je fetišistički ima vrlo malo. U ovom filmu stoga fantazija nije u slici već u selekciji onoga što se prikazuje.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment