Saturday, October 28, 2017

HAPPY DEATH DAY

Pogledao sam HAPPY DEATH DAY Christophera Landona, Blumhouse produkciju koja nije mikrobudžetna i visokokonceptualna u klasičnom smislu. Ruku na srce, HAPPY DEATH DAY jeste baziran na high conceptu a to je kombinovanje campus slashera i GROUNDHOG DAY premise sa ponavljanjem istog dana do u beskraj, s tim što u ovom filmu postepeno prepoznajemo i neke varijacije u odnosu na temu.

Jessica Rothe u glavnoj ulozi je izvanredna, i ona uspeva da iznese čitav film, i da mu da to jezgro oko koga se sve gradi. HAPPY DEATH DAY ja jači u domenu komedije nego u domenu strave, što moram priznati da je odlikovalo slashere koje sam gledao u poslednje vreme.

Same ripper sekvence nisu sasvim played for laughs i kreću se u smeru nekog suspensea ali mislim da na tom putu ozbiljnu prepreku predstavlja i to što znamo da imamo posla sa GROUNDHOG DAY konceptom i da junaci ipak nikada do kraja nisu u opasnosti. Međutim, i da jesu rekao bih da je ceo slasher segment prevasjodno postavljen kao osnov za transformaciju karaktera, a potom i za whodunit.

Na svu sreću, Jessica Rothe donosi sasvim dovoljno šarma i energije da može da opravda Landonovo opredeljenje da se film prevashodno bavi karakterom.

U pogledu vizuelnosti, Landonov film je vešto realizovan i zanmljivo je da u ostvarenju tako artikulisane vizuelnosti imamo zapravo slasher elemente koji nisu presudno izražajno sredstvo. I oni su lepo vizuelno ostvareni ali se Landon njima ponajmanje bavi.

Landonova karijera je do sada bila spotty ali je prošle godine pisao izvanredan horor VIRAL, i zanimljivo je da ovaj film zapravo nije realizovao po vlastitom scenarikju iako je po vokaciji scenarista. I VIRAL je bio Blumhouse produkcija ali je po svom karakteru bio ortodoksnije naslonjen na njihove low budget i micro-budget postavke od HAPPY DEATH DAYa. 

Ovaj film je definitivno pokazao da Scott Lobdell izlaskom iz sveta stripa u scenaristiku nije doneo ništa naročito novo ali da se solidno snašao. Ovaj film je po svom ključu definitivno drugačiji od X-MENa kojim se prevashodno bavio. Landon se nametnuo kao zanimljiv reditelj i svakako treba sa pažnjom videti i šta sprema i minuli rad.

Najveće otkriće je ipak Jessica Rothe koja pokazuje da je vrlo zanimljiva i raznovrsna glumica koja bi mogla da napravi zanimljivu karijeru.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment