Friday, December 16, 2016

INCARNATE

Pogledao sam INCARNATE Brada Peytona, Blumhouse triler o egzorcizmu koji je prepun old school elemenata i uprkos tome što nema ni trunku originalnosti meni je prijao. Peyton ga je uradio sa punim ubeđenjem i svaki kliše, svaki dobro poznatid detalj plasirao je kao da to radi prvi put, i spoj mišićave režije sa odličnom glumačkom podelom definitivno je imao efekta.

INCARNATE je skupio odličnu podelu koju predvodi Aaron Eckhart i u određenom smislu možemo reći kako su ovi glumci čak i overqualified u odnosu na ono što se od njih traži. Međutim, upravo kalorični glumci pomažu da se relativno prazna dešavanja nadoknade i da im se doda energija. Možemo naravno uvek da kontempliramo o tome kako svi ovi glumci "zaslužuju" bolje. Složio bih se da se nisam uverio kako masa tih filmova u kojima su posezali za boljim na kraju nisu bili lošiji od ovoga što im je "ispod nivoa".

Prvi rip-off element je lik egzorciste-ateiste kog igra Eckhart koji je na tragu Johna Constantinea. Drugi rip-off elemnt je njegov metod rada koji je na liniji DREAMSCAPEa Joea Rubena, iliti INCEPTIONa za one mlađe. Sve to je upakovanu o priču posednutom dečaku kog odlično igra mladi David Mazouz.

Peytonova egzekucija rezultira filmom pristojne vizuelne kulture, efikasnog pripovedanja i intenzivnog tempa koji čak i kada zađe na teritoriju opšteg mesta ne testira strpljenje gledalaca odnosno "nije dosadan".

Sasvim sigurno je da cipelarenju ovog filma doprinosi i jasan utisak da je INCARNATE "odležao" neko vreme bez premijere. Pre svega Mazouz je u međuvremenu postao tinejdžer, što znamo iz GOTHAMa a i smartphonei danas drugačije izgledaju i verovatno bi imali još veću ulogu u zapletu zbog raznih mogućnosti.

INCARNATE je solidan B-film koji pre svega vrlo dobro zna koji su mu kapaciteti i kako da ih plasira.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment