Wednesday, December 21, 2016

BARRY

Pogledao sam BARRY Vikrama Gandhija, drugi ovogodišnji film o Obami. Ovaj film je dramski mnogo veštiji od SOUTHSIDE WITH YOU i na vrlo sličan način prikazuje formativne odnose Baracka Obame sa ženama, u ovom konkretnom slučaju, odnos sa majkom i sa belom devojkom. Nažalost, Obamina neprilagođenost, neprestano optećenje svojim mešanim rasnim nasleđem i nepripadanje ni beloj ni crnoj Americi, koliko god bili zanimljivi i potentni ostaju apsolutno jedino svojstvo ovog lika i na kraju umnogome hendikepiraju ovaj film.

Gandhi je do sada mahom radio dokumentarce ali BARRY je vrlo zgodno realizovan film, i u dramskom pogledu uspeva da se dobro postavi, pre svega strukturalno. Ipak, čini mi se da je sam Obama na kraju tu ostao kratkih rukava, i ostao vrlo ravan i jednostran lik.

Ipak, BARRY nudi zanimljiv uvid u imaginarijum Obaminog sazrevanja i vredi ga pogledati. Realizacija je vrlo solidna, i u tom pogledu film zaslužuje barem * * *. Nažalost, Gandhi nije uspeo da odoli replikama koje "definišu" odnose i poentiraju, i time ja malo i opteretio inače solidne melodramske odnose.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment