Tuesday, March 31, 2015

WHAT A LIFE

Jedan od žanrova u kome su Billy Wilder i Charles Brackett načinili pionirkse korake iako se kasnije nisu bavili tom vrstom filma bila je i high school komedija.

WHAT A LIFE W. Theodorea Reeda, Paramountov programmer iz 1939. godine i prvi naslov iz serijala o mladom šeprtlji Henryju Aldrichu koji je sa pozorišne scene prenet na bioskopski ekran, stoji istovremeno i kao prototip savremene high school komedije. Vrlo je zanimljivo koliko konvencija koje je kasnije koristio John Hughes recimo možemo prepoznati u ovom danas skoro sasvim zaboravljenom filmu.

Dramski pisac Clifford Goldsmith prikazuje Henryja Aldricha kao proto-geeka više zainteresovanog za svoje strip-ilustracije nego za gradivo, usled čega lako upada u sukob i sa školskim vlastima ali i sa grupom jockova koji u njemu prepoznaju i žrtvenog jarca ali i nekoga ko im remeti planove sa ružnim pačetom koje se intervencijom jedne nastavnice pretvara u lepog labuda.

Wilder i Bracket u svojoj adaptaciji uspevaju da izbegnu teatralnost komada iako je radnja smeštena mahom u prostorije škole. Jackie Cooper koji igra Aldricha kasnije je napravio dugovečnu karijeru kao glumac i reditelj, ali nije on jedini koji se izdvaja u podeli, u mentorskoj ulozi profesora punog razumevanja pojavljuje se John Howard koji je svoju harizmu potvrdio igrajući u serijaju Bulldog Drummond.

Kasnije high school komedije bez ikakve sumnje mogu pronaći zametke svojih konvencija u ovom filmu, od odnosa geekova i jockova, motiva ružnog pačeta, preko završnice na školskom slavlju, sukoba između učenika i školskih vlasti, pa sve do lika profesora-mentora. Nažalost, Paramountov B-status ovog filma ali i prilično rutinerska režija Theodorea Reeda nisu nametnuli ovaj naslov kao značajno delu u istoriji filma.

Ipak, fanovi žanra bi sasvim sigurno morali da ga pogledaju.


* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment