Wednesday, April 15, 2015

ПЯТЬ НЕВЕСТ

Pogledao sam ПЯТЬ НЕВЕСТ Karena Oganesjana. Reč je o odličnoj wilderovskoj komediji iz Rusije koja je sa par suptilnijih zahvata mogla imati jači internacionalni crossover potencijal. To ne znači da se u ovom filmu ne može uživati ali sasvim sigurno se oseća kako je pravljen ipak više za lokalno nego za internacionalno tržište. Bila bi velika šteta da ovaj film ne doživi rimejk.

Danila Kozlovski igra pilota sovjetske vojske koji je dočekao pobedu nad nacizmom u Nemačkoj. Sa svojim kolegama iz eskadrile strahuje da će zbog boravka u Nemačkoj zakasniti da se vrate sa fronta u SSSR i da če najbolje neveste biti razgrabljene. Kada dobije zadatak da otputuje u Smolensk, kolege ga zadužuju da im dovede neveste. Ipak, to nije tako jednostavno jer sa svakom od njih mora i da se oženi.

Kozlovski u ovoj ulozi kanališe šarm Gary Coopera ili Cary Granta, lepotana zatočenog u nimalo elegantnoj situaciji a Jelisaveta Bojarskaja mu odgovara u stilu Katherine Hepburn. Ostatak glumačke podele je pre svega odlično izabran ali i vrlo solidan u nastupu i uprkos mnogim živopisnim likovima koji se javljaju svako zna svoje mesto u odnosu na dvoje glavnih junaka.

Glumački ansambl u spoju sa duhovitim situacjama i vrlo dinamičnim zapletom pruža odlične rezultate rezultate u spoju sa živopisnim seoskim lokacijama.

Ogansjan meša komediju zabune sa mentalitetskom i političkom, ipak treba imati na umu da se ova priča dešava u vreme ratne psihoze i Staljina. Ono gde je mogao btti rafiniraniji jeste jači akcenat na screwball a malo manji na slapstick i muzika koja umnogome smanjuje efekat niza prilično dobrih scena u filmu.

ПЯТЬ НЕВЕСТ je odlična romantična komedija koja uspeva da prevaziđe lokalno ograničenje, ali nažalost nije do kraja zapakovana za internacionalni plasman. Ipak, mislim da ovaj film svakako treba da pogledaju oni koje bilo koja od ključnih reči iz ovog opisa zanima.

 * * * / * * * *

No comments:

Post a Comment