Thursday, April 23, 2015

MOVE OVER, DARLING

Pogledao sam MOVE OVER, DARLING Michaela Gordona, film poznat po tome što je inicijalno pripreman kao vehicle za Marilyn Monroe i Deana Martina ali kao takav nije završen. Legenda o nesnimljenom filmu je dugo bacala senku na snimljeni film koji to u princip nije zasluživao. MOVE OVER, DARLING nije klasik žanra i svakako je bolji od THRILL OF IT ALL - druge saradnje Jamesa Garnera i Doris Day, ali je sasvim sigurno reč o zabavnom i solidnom romcomu u kome je Garner pružio maksimum uprkos relativno ograničenoj minutaži a Doris Day se dobro iznela sa zadatkom.

Priča je u emocionalnom pogledu kompleksnija od tipičnih romcoma utoliko što je MOVE OVER, DARLING baziran na složenoj premisi - desila se avionska nesreća, žena je nestala a muž je preživeo sa dvoje male dece i pet godina kasnije proglašava je formalno mrtvom i ženi se opet. Na dan odlaska na medeni mesec, žena se pojavljuje, spasila ju je podmornica. Sada muž treba da kaže novoj supruzi da mu se vratila stara, koju voli više a žena mora da objasni deci da im je majka. Sve se komplikuje kada se ispostavi da ni supruga nije bila sama na pustom ostrvu.

Priča je vrlo zanimljiva, u raznim varijacijama je već i korišćena na šta se duhovito referiše unutar samog filma kada prepričavaju film MY FAVORITE WIFE koji se ovde rimejkuje, i jedino što sprečava film da jače crossoveruje sa današnjim vremenom jeste to što je malo jači akcenat na melodramu a malo manji na humor koji je inače u principu dosta uspešan. 

Michael Gordon nije značajan reditelj ovog žanra ali sa Doris Day i James Garnerom napravio je neka bitna ostvarenja.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment