Wednesday, April 29, 2015

RUN ALL NIGHT

Pogledao sam RUN ALL NIGHT Jaume Collet-Serre, i ako je ovo zaista poslednji Neesonov akcijaš posle tri TAKENa i tri saradnje sa Serrom, onda je svakako odlučio da se povuče u velikom stilu. Scenario Brad Inglesbyja u sebi nosi dosta duše krimića sedamdsetih, a Serra taj senzibilitet uspeva da isprati sa odličnom glumačkom ekipom koju pored Neesona čine Ed Harris, Vincent D’Onofrio i Nick Nolte.

Međutim, ključni scene-stealer u ovom filmu je Joel Kinnaman koji igra Neesonovog sina. Posle RUN ALL NIGHT nimalo me ne čudi da je Kinnaman postao Warnerov golden boy i što je još važnije, mislim da je Kinnaman ne samo adekvatna zamena za Hardyja u SUICIDE SQUADu već i unapređenje. Kinnaman ima pomalo goofy izgled, ali isto tako ima efikasnu glumačku igru, underplay kojim opet vrlo ubedljivo prenosi emociju, ali što je najvažnije i vrlo je ubedljiv - kako u dramskim tako i u akcionim scenama. Kinnaman je neko ko je svakako najviše uspeo da profitira iz RUN ALL NIGHT.

Ed Harris i Nick Nolte donose neophodni gravitas celoj toj atmosferi krimića sedamdesetih, a Collet-Serra u pravoj meri dopunjuje taj senzibilitet dodavanjem mišićavosti našeg doba. Common se pojavljuje u zanimljivoj parafrazi 70s hitmena dopunjenoj onim što je doneo Brother Mouzon u seriji WIRE kao nezaustavljivi plaćeni ubica koji predstavlja izazov za već zapuštenu nekadašnju mašinu za ubijanje irske mafije koju igra Liam Neeson.

RUN ALL NIGHT donosi nekoliko izuzetnih set-pieceova, uporedo uspevajući da održi tonus odnosa i priče i da sve klišee koji se javljaju na tom putu plasira sa punim ubeđenjem. Collet-Serra posle neubedljivog NON-STOP u kome je imao dobru podelu ali iznurenu premisu, ovde uspeva da postigne možda čak više nego u UNKNOWN. Naime, za razliku od TAKENa i UNKNOWNa, Neeson ovde operiše na američkim lokacijama koje su već toliko trošene da polako postaju negledljive uprkos svojoj nespornoj filmičnosti. Collet-Serra uspeva da im udahne život u saradnji sa nemačkim DPjem Martinom Ruheom (u deonici smeštenoj u crnački geto, Ruhe evocira uspomenu na svoj rad u filmu HARRY BROWN) i RUN ALL NIGHT prevazilazi potrošenost raznih mitema gangsterskog filma kojim se koristi. Tu su neka od Collet-Serrinih obeležja, kao što je majstorski tretman goonova svakako pomogla da film dobijr taj classy touch.

Radivoje Bukvić je odličan u maloj ulozi šiptarskog kriminalca, i uspeva da u potpunosti uđe u lik, do tačke da ga ni publika koja ga zna i nada mu se, ne prepozna. Naš čovek Borjan Jovanović bio je među asistentima režije, a tu je i u krajnjoj liniji i Joel Kinnaman koji nije Srbin ali je igrao u SNABBA CASHu i blizak je našoj dijaspori. U svakom slučaju određena doza Srpstva sigurno je pomogla ovom filmu da bude nezaobilazan za sve gledaoce koji sebe smatraju muškarcima.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment