Tuesday, March 31, 2015

A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT

Pogledao sam A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT Ane Lily Amirpour. Teško je reći išta lepo o ovom filmu. Štaviše, jedno što se može reći o ovom filmu jeste da po opisu deluje perverzno, ali na kraju se baš ta perverzija ispostavlja kao nešto loše a ne kao nešto dobro, osvežavajuće ili nesvakidašnje.

Naime, A GILR WALKS HOME ALONE AT NIGHT je film na persijskom jeziku, smešten u Iran, a snimljen u američkoj produkciji, na amerilčkim lokacijama (sic!). Međutim, ovaj Iran o kome govori Amirpourin film nije u bili kom smislu blizak Iranu kakav bi bio zanimljiv mejnstrim publici. Ovo nije Iran inhibicija, jakog političkog i verskog ustrojstva, Iran koji pravi atomsku bombu i sl.
I to je negde vredno poštovanja.

Međutim, ovo opet nije ni Iran iz iranskog filma jer umnogome ipak potiskuje pojedine vrlo bitne konvencije tamošnjeg ponašanja. Film jeste stilizovan do svojevrsne “neprepoznatljivosti”, odnosno Iran iz ovog filma niti je Iran iz vesti i eventualnog mejnstrim filma ali opet previše je “apstraktan” i “intimistički” da bio neki “drugačiji” Iran u kome žive neki ljudi od krvi i mesa, ili barem vampiri kako ovo ostvarenje implicira.

Apstraktni Iran o kome ovaj film govori jedno je veliko Ništa, ispražnjen od značenja i kao takav uopšte ne uspeva da “zaigra”. Otud, možemo slobodno reći da ovaj film ne kapitalizuje svoju specifičnu lokaciju ni na jednom nivou, ni kao milje, ni kao zamajac dramskih situacija, pa ni kao prostor da se otvori nekakva estetska polemika sa iranskim filmom.

Iz cele te persijske farse, jedino što je pozitivno jeste da je Iran na kraju krajeva barem izbegao nekakvu površnu političku osudu.

Uprkos tome što Amirpour ne polemiše sa estetikom iranskog filma, A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT je bolno dosadan, i da nije tog perverznog persijskog začina, završio bi kao prilično opskuran američki indie film. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment