Saturday, March 21, 2015

SWORD OF VENGEANCE

Pogledao sam SWORD OF VENGEANCE Jima Weedona, film smešten u saksonsko-vikinške ili koje već ratove, snimljen u Srbiji. Naravno, to što je snimljen u Srbiji čini ga najzanimljivijim, naročito jer izuzev autora i najuže glumačke ekipe, ostatak filmske ekipe čine srpski filmski radnici. Naravno, reditelj,scenarista, direktor fotografije ne bi bili autori da nisu vrlo važni da ne kažem prelomni u nastanku filma, ali u ovom naslovu je vrlo važna činjenica da najveći deo filmske ekipe čine srpski filmski radnici što znači da je na nivou know howa ovakav film kod nas moguć.

Weedon želi da se nadoveže na filmove kao što je HAMMER OF THE GODS koji je Matthew Read pisao. Ali Read nije pisao samo to, pisao je britanski PUSHER i radio je na VALHALLA RISINGu i SWORD OF VENGEANCE najpre možemo posmatrati kao VALHALLA RISING JR.

Weedon nije bio u stanju da istera Refnov koncept do kraja, ali manje više to je to - jedan zabrinuti, mračni i na sve načine zajebani junak ide nekim blatištem i ubija ljude iz ovih ili onih razloga. Upliće se u sukob između dve glavne frakcije.

Za razliku od Refnovog filma, Weedonov nije baziran na strpljenju iako po elementima priče nije raslošniji od VALHALLAe. Ideja je samo da su ovde glumci manje poznati, nema Madsa i to nepostoajanje razrađenog zapleta, sa radnjom svedenom na neke arhetipske odnose i situacije treba da se izvede brže.

Uz rizik da ispadnem šovinista ili autošovnista, spreman sam da kažem da bi ovaj film u srpskoj produkciji i sa srpskom temom bio vrlo zanimljiv iskorak, kao recimo JOSEF u hrvatskoj produkciji samo smešten u epohu hiljadu godina pre. Dočim, kao britanski film zaista ostavlja dosta prostora za nedorečenost, čak i sa punim razumevanjem za refnovski pristup (Read je pored pisanja delova VALHALLAe, producirsao i ONLY GOD FORGIVES).

Rečju, SWORD OF VENGEANCE je film koji može da ohrabri naše autore da se upuste u ovako nešto, naš srednji vek je inspirativan za ovako nešto - sada ima ljudi koji umeju to da urade. Međutim, internacionalno gledano ovo je DTV nadovezivanje na fantasy filmove velikih studija u kome je nedostatak budžeta nadoknađuje simulacijom arta. 

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment