Saturday, March 21, 2015

SPRING

Pogledao sam SPRING Justina Bensona i Aarona Moorehousea. Benson i Moorehouse su privukli pažnju filmom RESOLUTION koji je u sebi nosio ponešto vrlo zanimljvo ali je imao probleme kako na nivou celine tako i na planu horora i horor-imaginacije. SPRING je potpuno drugačiji film. RESOLUTION je nastao u vrlo skromnim, partizanskim uslovima, mučki iza leđa, sa snažnom potrebom da se snimi nešto, pa makar i ne našlo publiku, dok u SPRINGU Benson i Moorehouse ipak gađaju malo širi indie milje, praveći horor za one koji vole Linklatera.

Veći deo kritičara kažu da je SPRING kao susret Linklatera i CAT PEOPLE, možda zato što nisu gledali MAMULU jer je opet horor imaginacija u ovom filmu od one jednostavnije vrste, i ona je predstavljala svakako najslabiji deo filma. Benson i Moorehouse sebe vide kao autore koji žele da genre benduju ali im nažalost taj genre deo najslabije ide.

Doduše, u pogledu izgradnje likova ima itekako problema i sa ovim karakternim delom gde su u RESOLUTIONu bili prilično jaki. Ceo uvod sa junakovom predistorijom na tlu SAD, pre dolaska u Evropu je nažalost priličan pleonazam i mogao se lagano amputirati u montaži, iako ima nekih solidnih scena. Sličan problem su imali u RESOLUTIONu gde su “prerazradili” likove upoznavši publiku sa nizom detalja koji su potpuno nepotrebni.

No, kada krene ta osnovna melodrama između junaka i čudovišta, ona dosta solidno funkcioniše sve do jedne tačke kada stvari odu maltene put komedije, ali nekako ipak film ne ispadne sasvim iz registra.

SPRING je film koji nosi jako puno problema, preonazme na početku, tanku horor imaginaciju, lutanja u pogledu tona, i sve to više liči na delo koje dobacuje do * * 1/2 po svojim zanatskim dometima.

Međutim, krajnji utisak ovog filma znatno je povoljniji od onoga što je njegov zanatski domet, a to pokazuje da su neke važne stvari u njemu ipak prilično dobro urađene. I zato u ovoj vitalnoj indie horor sceni zaslužuje ipak koliko-toliko uvaženo mesto.

Benson i Moorehouse nisu previše napredovali u odnosu na RESOLUTION ali su zadržali ono što im ide dobro i adaptirali to na veći format. Nadam se da u svojim sledećim filmovima ako i dalje budu koketirali sa hororom neće dopuštati tako snažna prožimanja sa trešom i diletantizmom.  

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment