Sunday, March 8, 2015

A ROYAL SCANDAL

Pogledao sam A ROYAL SCANDAL jedan od poslednjih filmova Ernsta Lubitscha, tokom čije realizacije je zanemoćao tako da ga je na kraju režirao Otto Preminger. Film govori o poznatom zapletu, eksploatisanom u više komada pa i filmova o Katarini Velikoj i njenoj romansi sa verenikom jedne od svojih dvorskih dama.

Preminger nasleđuje projekat od Lubitscha i pristup je naravno u žanru romantične komedije. Teško je reći kako bi sve to snimio Lubitsch ali u Premingerovom filmu postoje svi njjegovi atributi, humor, glumci u prvom planu i blago teatralna rediteljska postavka sa dugim kadrovima i frontalnim kadriranjem.

Ovaj film iz 1945. deluje blago arhaizirano za svoje vreme, neke komedije tog vremena su već uveliko bile življe u pogledu kadriranja i montaže, ali “Lubitsch Touch” je vanvremenski, i film vrlo brzo uspeva da iskomunicira preko humora, živahnih likova, dramske ironije i jakih fundamenata u scenarističkom pogledu.

Otud A ROYAL SCANDAL možda nije onoliko pokantan koliko bi ga Lubitsch istesao da je režirao ali Preminger je uradio ozbiljan posao u rekonstrukciji onoga što bi veliki genije radio. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment