Tuesday, March 17, 2015

ARISE, MY LOVE

Prvih petnaest minuta filma ARISE, MY LOVE Mitchella Leisena su remek-delo koje zaslužuje da služi za poučavanje scenarista, dok je preostalih sat i po odlično, to je film čiji su scenario napisali Billy Wilder i Charles Brackett po priči drugih pisaca koji su baš za tu priču dobili oskara.

Wilder i Brackett će se ovom pristupu stvarima vratiti na još briljantniji način u filmu A FOREIGN AFFAIR, no ovo je film drugog vremena.

Priča se otvara u zatvoru Burgos u Francovoj Španiji iz koga američki pilot dobrovoljac biva izbavljen od streljanja intervencijom ambiciozne novinarke koja se pravi da mu je supruga. Nastavlja se u Parizu koji se bliži nemačkoj okupaciji a završava međusobnim zaklinjanjem zaručnika da će učiniti sve da animiraju američki narod za rat protiv nacista.

A FOREIGN AFFAIR je u tom pogledu bio kudikamo lakši za prilaz temi, govorio je o Nemačkoj na kolenima čije su zla namere u međuvremenu postale očigledne. ARISE, MY LOVE je antifašistički film napravljen u vreme kada zaraćene strane u Evropi još uvek nisu toliko esencijalizovane.

Ray Milland i Claudette Colbert su izvanredan par kao neustrašivi pilot i vešta novinarka. Izuzev nekoliko komičnih fašista u Španiji, u filmu zapravo i nema negativaca, tako da scenario i glumci zalužuju pohvalu ne samo zbog načina na koji su ispunili svoje zadatke u domenu romatične komedije već i kako su stvorili utisak vrlo dramatične atmosfere koja se nadvija na Evropu kroz svoj odnos. Film je i u tom pogledu vrlo poučan za dramaturge.

Leisen je ušao u režiju iz drugih segmenata, pre svega dizajnerskih, scenografije i kostimgrafije, i za razliku od nekih drugih filmova u ovom je vrlo siguran u fundamentalnim pripovedačkim tehnikama, vođenju glumaca, priče, građenju atmosfere. 

Dokumentarni materijal nacističkog napredovanja vešto je integrisan u film, bez remećenja stilske konzistentnosti i što je još važnije žanrovske konzistentnosti.

Claudette Colbert je u karijeri imala uspešnije filmove, ali njena tvrdnja da joj je ovo najdraži film u karijeri sigurno nije kapric. ARISE, MY LOVE je sjajan i pomalo potcenjen film.


* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment