Sunday, March 15, 2015

MONSTERS: DARK CONTINENT

Pogledao sam MONSTERS: DARK CONTINENT Toma Greena. Gareth Edwards je s pravom napravio senzaciju pre pet godina sa filmom MONSTERS, otišao u Holivud, napravio karijeru, ostalo je istorija. Tom Green je britanski televizijski reditelj, nama najpoznatiji po seriji MISFITS kome je Edwards, producirajući zajedno sa Scootom McNairyjem, pružio priliku da snimi produžetak priče o svetu iz prvo filma.

DARK CONTINENT je nastavak utoliko što je smešten u istom univerzumu i govori o naseljavanju monstruma na Bliskom Istoku. Naseljavanje monstruma naravno dovodi do američke vojne inervencije kako bi sačuvali strateške interese u tom regionu, ali naravno svi ri događaji dovode i do pojačane pobune lokalnog življa koje je u ranijim instancama već bivalo radikalizovano.

Ako je prvi MONSTERS bio “film putovanja”, DARK CONTINENT je davidayerovski ratni film o grupi američkih vojnika, pokupljenih s koca i konopca, podložnih svim poremećajima koje rat može izazvati, i njihovoj misiji koja polazi po zlu tokom koje se susreću sa tuđom i vlastitom nehumanošću, i sve to reflektuju u odnosu na monstrume koji ovde naravno dobijaju jedan potpuno drugi simbolički značaj nego u prvom filmu.

DARK CONTINENT je jako dobar, atmosferičan, visceralan film, ponovo sa pomeranjem monstruma tj. specijalnih efekata u drugi plan, sa akcentom ja junake i njihove lomove. Prvi film mi je utoliko draži što je intimniji pa u tom smislu i bezobrazniji jer izlaže jednu intimističku priču o odnosu dvoje ljudi dok se u drugom planu dešava kaiju. Tog kontrapunkta u DARK CONTINENTu nema, ovo je ipak i iznad svega ratni film sa dosta vrlo uzbudljivih scena, u čijoj se pozadini komešaju monstrumi.

No, Edwardsova ideja u ovom filmu nije izneverena, i osnovna kvalitativna razlika između izvornka i nastavka, odnosno druge priče u istom svetu jeste u tome što je prvi naprosto baratao potpuno novim odnosom prema ideju kaijua i svežim rediteljskim postupkom.

Međutim, Tom Green je snimio dobar, ozbiljan film sa punim integritetom. Žao mi je što mahom nije doživljen kao takav.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment